παιδίατρος ιατρικές συμβουλές επείγοντα περιστατικά παιδιατρικά πυρετός άρρωστο παιδί Ρέθυμνο Κρήτη
     
 
παιδίατρος παιδιατρικά επείγοντα Ρέθυμνο Κρήτη
ενδιαφέροντα sites παιδίατρος Ρέθυμνο Κρήτη
παιδιατρικές συμβουλές παιδίατρος Ρέθυμνο Κρήτη Επικοινωνήστε μαζί μας. Νίκος Βαράκης, παιδίατρος, Ρέθυμνο Κρήτη
ένας παιδίατρος και πατέρας μοιράζεται τις γνώσεις, 
τις εμπειρίες και την αγάπη του για τη σωστή ανατροφή των παιδιών μας.
 
 

Αιφνίδιο Εξάνθημα

Exanthema subitumΤο παιδί έχει ψηλό πυρετό για μερικές μέρες και μόλις υποχωρήσει ο πυρετός, γεμίζει με κάτι μικρές κοκκινίλες στο κορμάκι και το πρόσωπό του. Τα σπυράκια διαρκούν και αυτά μερικές μέρες και μετά υποχωρούν, ενώ το παιδί σε αυτή την φάση είναι καλά, ίσως να φαίνεται λίγο κουρασμένο. Πρόκειται για το αιφνίδιο εξάνθημα!

Το αιφνίδιο εξάνθημα (ή 6η εξανθηματική νόσος), είναι μια ίωση του ανώτερου αναπνευστικού. Το παιδί «κολλάει» την ίωση συνήθως από κάποιο ενήλικο μέλος της οικογένειας, που δεν έχει συμπτώματα. Ο ιός παραμένει στον οργανισμό του, για όλη του την ζωή και κατά περιόδους επανενεργοποιείται, χωρίς αναγκαστικά να δημιουργεί συμπτώματα.

Μέχρι περίπου την ηλικία των 4 χρονών όλα τα παιδιά έχουν αντισώματα για τους υπεύθυνους ιούΑιφνίδιο εξάνθημας(άρα έχουν νοσήσει).

Exanthema subitum

Κλινική εικόνα

Η κλινική εικόνα εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού(συνήθως μέχρι 2χρονών), την άμυνα του οργανισμού του(εάν θηλάζει, τρέφεται σωστά κλπ), και τον ιό που προκαλεί την ίωση(ερπετοϊός 6 ή 7).

Συνήθως, παρουσιάζει υψηλό πυρετό (>Αιφνίδιο εξάνθημα-exanthema subitum39,5οC) και συμπτώματα από το αναπνευστικό(πονόλαιμο, καταρροή ή μπούκωμα και/ή βήχα) ή/και το γαστρεντερικό(εμετό-διάρροιες). Η φάση του πυρετού διαρκεί 3 με 4 μέρες (μπορεί ακόμα και μόλις μία μέρα ή μέχρι και επτά). Αφού σταματήσει ο πυρετός και ενώ το παιδί είναι καλά, εμφανίζεται το εξάνθημα.

Πρόκειται, για μικρές κόκκινες κηλίδες στο σώμα και στο πρόσωπο, που κατά τόπους γίνεται πυκνό-συρρέον- και θυμίζει το εξάνθημα της ιλαράς. Διαρκεί από λίγες ώρες μέχρι και μέρες(συνήθως όσες μέρες κράτησε και ο πυρετός). Το παιδί στην φάση του εξανθήματος είναι καλά και απύρετο, ενώ το εξάνθημα δεν φαίνεται να το ενοχλεί.

Συχνά, το μοναδικό σύμπτωμα μπορεί να είναι πόνος στο λαιμό και εύρημα από την κλινική εξέταση, κόκκινος λαιμός ή κόκκινη τυμπανική μεμβράνη(ερεθισμένα αυτιά-εικόνα ωτίτιδας) . Στην πορεία κάνει την εμφάνισή του το τυπικό ιλαροειδές εξάνθημα και μπαίνει η διάγνωση.

Θεραπεία

Exanthema subitum-αιφνίδιο εξάνθημαΗ θεραπεία είναι συμπτωματική, όπως και για τις περισσότερες ιώσεις.
Αντιμετωπίζουμε τον πυρετό με πολλά υγρά και όποτε χρειαστεί αντιπυρετικό, καθαρίζουμε την μύτη και βοηθούμε να αποσυμφορηθεί εάν είναι βουλωμένη, ενώ ανακουφίζουμε το παιδί από τον βήχα, εαν βήχει.

Φροντίζουμε ώστε το παιδί να μην κουράζεται και να τρώει καλά. Οφείλουμε να παρακολουθούμε το παιδί μέχρι η ίωση να ολοκληρώσει τον κύκλο της και να υποχωρήσει. Σε περίπτωση επιδείνωσης ή αλλαγής της κλινικής εικόνας, ιδιαίτερα με την υποψία επιπλοκής(π.χ. ωτίτιδας),  να επικοινωνήσετε άμεσα με τον παιδίατρό σας.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία θέση στην αντιμετώπιση των ιώσεων. Δεν προλαμβάνουν πιθανές επιπλοκές(όπως ωτίτιδα, αμυγδαλίτιδα ή πνευμονία), έχουν παρενέργειες, ενώ δημιουργούν στο παιδί ανθεκτικά στελέχη (δύσκολα μικρόβια που "γνωρίζουν" άρα αντέχουν στα αντιβιοτικά).

Δεν είναι λίγες οι φορές, σε περιπτώσεις αιφνίδιου εξανθήματος, όπου ο παιδίατρος στηρίζοντας την διάγνωσή του μόνο στην κλινική εικόνα(χωρίς να κάνει Strep-test ή κ/α φαρυγγικού επιχρίσματος), αρχίζει αντιβίωση για αμυγδαλίτιδα, ο πυρετός υποχωρεί, εμφανίζεται το εξάνθημα και διακόπτει την αντιβίωση συγχέοντας το εξάνθημα ως αλλεργική αντίδραση στο αντιβιοτικό.

Ενημερωθείτε άμεσα στο e-mail σας. twitter blog
facebook youtube
2011 Παιδίατρος Βαράκης Νίκος | Γερακάρη 73 Ρέθυμνο | Τηλ: 28310 20100 | Κινητό: 6977989326 | Φαξ: 28310 20199 | e-mail: nikosvarakis@paidiatre.gr

Ρέθυμνο HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες