παιδίατρος ιατρικές συμβουλές επείγοντα περιστατικά παιδιατρικά πυρετός άρρωστο παιδί Ρέθυμνο Κρήτη
     
 
παιδίατρος παιδιατρικά επείγοντα Ρέθυμνο Κρήτη
ενδιαφέροντα sites παιδίατρος Ρέθυμνο Κρήτη
παιδιατρικές συμβουλές παιδίατρος Ρέθυμνο Κρήτη Επικοινωνήστε μαζί μας. Νίκος Βαράκης, παιδίατρος, Ρέθυμνο Κρήτη
ένας παιδίατρος και πατέρας μοιράζεται τις γνώσεις, 
τις εμπειρίες και την αγάπη του για τη σωστή ανατροφή των παιδιών μας.
 
 

Επίλογος

Πρέπει να αποδεχθούμε ότι το δερματάκι του παιδιού μας είναι …ευαίσθητο! Θέλει περισσότερη προσοχή και περιποίηση από αυτό άλλων παιδιών. Ο βασικός στόχος μας είναι να ανακουφίζουμε το παιδί, αποφεύγοντας όσο δυνατό τις εξάρσεις της νόσου, όταν όμως αυτές εμφανίζονται, να αντιμετωπίζονται άμεσα.

Μέχρι σήμερα δυστυχώς, δεν έχει βρεθεί η ριζική θεραπεία του εκζέματος. Μην παρασύρεστε από την αγωνία σας να βοηθήσετε το παιδί σας, δεν υπάρχουν θαυματουργά φάρμακα ή μάγοι θεραπευτές. Καθησυχαστικό είναι το γεγονός ότι στην πλειοψηφία τους τα παιδιά ξεπερνούν το πρόβλημα όσο μεγαλώνουν και σχετικά σπάνια στην εφηβεία και την ενήλικη ζωή μπορεί να παρουσιάζουν, όταν εκτεθούν σε εξωγενείς ερεθιστικούς παράγοντες φαγούρα και ήπιες φλογώσεις στο δέρμα τους.

Γονείς παιδιών με ατοπία, αλλάζουν συχνά θεραπευτές, όχι κατά ανάγκη γιατρούς, με μοναδικό κριτήριο το γρήγορο αποτέλεσμα. Σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται σκευάσματα με εντυπωσιακά αποτελέσματα (π.χ. ισχυρές κορτιζόνες), που όμως μπορεί να αποδειχθούν καταστροφικά για το μέλλον του ευαίσθητου παιδικού δέρματος. Πρόκειται για συχνό λάθος, όσων δεν εξειδικεύονται στα παιδιά και δεν διστάζουν να χρησιμοποιούν ουσίες που δεν είναι κατάλληλες για τους παιδιατρικούς ασθενείς.

Κάποιες φορές, όταν η ατοπική δερματίτιδα είναι πολύ έντονη και δεν ελέγχεται, πρέπει να ζητάμε βοήθεια σε εξειδικευμένα παιδοδερματολογικά κέντρα. Ένας αλλεργιολόγος, μπορεί να γνωματεύσει εάν χρειάζεται ή όχι να συνεχιστεί μια βασανιστική δίαιτα, που στερεί ζωτικά διατροφικά στοιχεία, ή αν κατηγορούμε δικαιολογημένα το κατοικίδιο μας για τις εξάρσεις εκζέματος του παιδιού μας.

Με δυό λόγια, μια οικογένεια με ρεαλιστικές προσδοκίες και την συμπαράσταση ενός σωστού παιδίατρου, μπορεί να κάνει πιο υποφερτό για το παιδί το βασανιστικό παρόν βοηθώντας το να δει με αισιοδοξία το μέλλον, που όπως τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν, σε μεγάλο βαθμό θα είναι χωρίς προβλήματα και θεραπείες

Πρακτικές Συμβουλές

  • Από την αρχή οι γονείς πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το έκζεμα είναι χρόνια κατάσταση και επομένως γρήγορη ίαση δεν υπάρχει. Εάν όμως ακολουθηθεί η θεραπευτική αγωγή μπορεί να έχουμε εντυπωσιακή βελτίωση.
  • Να αποφεύγονται τροφές και περιβαλλοντικοί παράγοντες, που αναζωπυρώνουν το έκζεμα. Οι παράγοντες, που προκαλούν αναζωπυρώσεις πρέπει να αναγνωρίζονται και να προσπαθούμε να τους ελαχιστοποιήσουμε ή να τους αποφύγουμε .
  • Να αποφεύγονται οι ακραίες θερμοκρασίες και η έντονη ξηρότητα ή υγρασία .
  • Να φοράτε στο παιδί μαλακά βαμβακερά ρούχα και να αποφεύγετε τα μάλλινα.
  • Κόβετε συχνά τα νύχια του για να μην τραυματίζει το δερματάκι του, όταν έχει φλόγωση και φαγούρα
  • Κατά το μπάνιο να αποφύγεται τα σαπούνια ,τις φυσσαλίδες και το πολύ ζεστό νερό. Σε κάποια παιδιά, είναι καλό να περιορίσουμε τα μπάνια από 2 την ημέρα σε μόλις 2 την εβδομάδα εάν διαπιστώσουμε ότι το μπάνιο τα χειροτερεύει.
  • Χρησιμοποιείστε τα λάδια και τις μαλακτικές κρέμες αφού το παιδί έμεινε στο μπάνιο τουλάχιστον για 15 λεπτά, και μάλιστα σε λιγότερο από 5 λεπτά αφού το στεγνώσουμε. Έτσι, θα προστατευθεί το ενυδατωμένο δέρμα.
  • Ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός για τουλάχιστον 4 με 6 μήνες, αποφεύγοντας τις πρωτεΐνες του γάλατος της αγελάδος, αποτελεί συνετή πράξη για όποιο βρέφος έχει οικογενειακό ιστορικό ατοπικής δερματίτιδας (ειδικά εάν πάσχει από έκζεμα κάποιο αδερφάκι του).
  • Διατηρείστε στενή και καλή επαφή με το γιατρό σας γιατί το έκζεμα είναι χρόνιο νόσημα και θα χρειασθεί μακρόχρονη αντιμετώπιση.

4) Να ελέγξουμε-αντιμετωπίσουμε έγκαιρα πιθανές τοπικές λοιμώξεις.

Ο ερεθισμός, αλλά και οι εκδορές-γρατσουνιές που προκαλεί το παιδί ξύνοντας την εκζεματική περιοχή, καταστρέφουν την ακεραιότητα του δέρματος, δίνοντας την ευκαιρία σε μικρόβια να επιμολύνουν τις βλάβες. Όχι σπάνια, το έκζεμα δεν υποχωρεί, παρόλη την κατάλληλη αντιμετώπιση, λόγω της ύπαρξης επιμόλυνσης που δεν αφήνει το δέρμα να επουλωθεί. Το ερεθισμένο δέρμα είναι «σκασμένο» και μοιάζει να έχει μια κρούστα σαν ξεραμένο μέλι (συνήθως πρόκειται για σταφυλόκκοκο). Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε την μόλυνση είτε με τοπική θεραπεία, είτε με αντιβίωση από το στόμα (για τις πιο βαριές περιπτώσεις).

Τοπικά αντιμικροβιακά και επουλωτικά σκευάσματα χωρίς αντιβιοτικό (π.χ. Cicalfate, Dermalibour, Zinco) Για τις πιο ήπιες βλάβες, κρέμες που χρησιμοποιούν ουσίες όπως ο Χαλκός, ο Ψευδάργυρος, η Βρώμη ή το Χαμομήλι. Αλείφουμε την μολυσμένη περιοχή 2 φορές την ημέρα, αμέσως μετά το βρέξιμο και το σκούπισμα, πριν την ενυδατική κρέμα.

Τοπικά αντιβιοτικά (π.χ. Altargo, Bactroban, Mupirocin/Target, Fucidin κ.α.) ή σε συνδυασμό με κορτιζόνη (π.χ. Fucidin H, Fucicort, Fucicort lipid κ.α.)

Αλείφουμε την μολυσμένη περιοχή 2 φορές την ημέρα, για 5 ημέρες. Αντιβιοτικά από το στόμα (π.χ. Moxacef, Fucidin, Amoxil, Augmentin κ.α.)

Σε βαριές περιπτώσεις μπορεί ο γιατρός να χορηγήσει αντιβίωση από το στόμα για 5 με 7 ημέρες.

Ενημερωθείτε άμεσα στο e-mail σας. twitter blog
facebook youtube
2011 Παιδίατρος Βαράκης Νίκος | Γερακάρη 73 Ρέθυμνο | Τηλ: 28310 20100 | Κινητό: 6977989326 | Φαξ: 28310 20199 | e-mail: nikosvarakis@paidiatre.gr

Ρέθυμνο HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες