παιδίατρος ιατρικές συμβουλές επείγοντα περιστατικά παιδιατρικά πυρετός άρρωστο παιδί Ρέθυμνο Κρήτη
     
 
παιδίατρος παιδιατρικά επείγοντα Ρέθυμνο Κρήτη
ενδιαφέροντα sites παιδίατρος Ρέθυμνο Κρήτη
παιδιατρικές συμβουλές παιδίατρος Ρέθυμνο Κρήτη Επικοινωνήστε μαζί μας. Νίκος Βαράκης, παιδίατρος, Ρέθυμνο Κρήτη
ένας παιδίατρος και πατέρας μοιράζεται τις γνώσεις, 
τις εμπειρίες και την αγάπη του για τη σωστή ανατροφή των παιδιών μας.
 
 

1) Απομάκρυνση εκλυτικών παραγόντων


Το έκζεμα συνήθως φουντώνει από την επίδραση περιβαλλοντικών και άλλων παραγόντων, που αν τους αναγνωρίσουμε και καταφέρουμε να τους απομακρύνουμε η θεραπεία και η ζωή του εκζεματικού παιδιού γίνεται ευκολότερη, μειώνοντας τις πιθανότητες υποτροπών.

Παράγοντες λοιπόν προς αποφυγήν είναι:

Τα αλλεργιογόνα (πχ. τροφές-αγελαδινό γάλα, αυγό, ψάρι κλπ-, σκόνη, ακάρεα, υγρασία, μύκητες, κατοικίδια)

Τα αλλεργιογόνα που πυροδοτούν αναζωπυρώσεις του εκζέματος μπορεί να βρίσκονται παντού στο περιβάλλον ( στον αέρα, στα ρούχα, στα στρώματα, στα έπιπλα, στις τροφές )

Τροφές Οι τροφές έχουν ενοχοποιηθεί ως προκλητικοί παράγοντες για εξάρσεις της νόσου και ιδιαίτερα το γάλα της αγελάδας, τα αυγά, το σιτάρι, οι ξηροί καρποί, τα προϊόντα σόγιας και τα ψάρια. Αυτή η ενοχοποίηση είναι αμφιλεγόμενη. Γενικά τα βρέφη με υψηλό κίνδυνο ατοπίας καλό είναι να διατρέφονται αποκλειστικά με μητρικό θηλασμό τουλάχιστον τους 4 με 6 πρώτους μήνες της ζωής. Ειδικά σε αυτά τα μωρά, είναι σημαντικό να εισαγάγουμε σταδιακά κάθε καινούργια τροφή, δηλαδή να "δοκιμάζουμε" μια τροφή ως καινούργια για 3-4 ημέρες, ώστε να απομονώσουμε ευκολότερα κάποιο τρόφιμο στο οποίο το μωρό είναι αλλεργικό. Κάτι που άλλωστε εφαρμόζουμε σε όλα τα παιδιά

Οι οδηγίες για την εισαγωγή τροφών στο βρέφος με ατοπική δερματίτιδα είναι

  • Παράταση όσο το δυνατό του Μητρικού Θηλασμού! Μελέτες έχουν δείξει ότι η μητέρα επεξεργάζεται τις διαφορετικές τροφές και τις παρουσιάζει μέσα από το γάλα της στο μωρό έτσι ώστε να μην το ευαισθητοποιούν και εκφράζει αλλεργία. 

Εάν το έκζεμα του παιδιού είναι βαρύ και με συχνές υποτροπές, είναι καλό να εκτιμηθεί από ειδικό αλλιεργιολόγο. Ο τελευταίος θα εντοπίσει τις υπεύθυνες ουσίες μειώνοντας τις πιθανότητες υποτροπών, όμως ταυτόχρονα θα απενοχοποιήσει κάποιες άλλες, ώστε να μην τις στερούμε από την ανάπτυξη του παιδιού.

Οι περισσότερες τροφικές αλλεργίες ελαττώνονται με την πάροδο του χρόνου και με εξαίρεση τους ξηρούς καρπούς σύντομα επαναφέρουμε τις τροφές στο διαιτολόγιο του παιδιού χωρίς προβλήματα.

Σκόνη, υγρασία Η σκόνη του σπιτιού είναι ένα από τα πιο συχνά αλλεργιογόνα, γιατί σε αυτή βρίσκονται τα ακάρεα με τα περιττώματά τους. Ιδιαίτερα σε σπίτια με μεγάλη υγρασία , που έχουν πολλά στρωσίδια ( χαλιά, φλοκάτες, μοκέτες ) και παλιά έπιπλα με καλύμματα, τα ακάρεα βρίσκουν πρόσφορο καταφύγιο και αναπτύσσονται. Εάν δεν είναι εύκολη η απομάκρυνση των χαλιών κλπ το συχνό καθάρισμα του σπιτιού με την ηλεκτρική σκούπα, το καλό, καθημερινό αν είναι δυνατό ξεσκόνισμα, όταν το παιδί δεν βρίσκεται στο σπίτι, η χρήση ακαρεοκτόνων , το καλό πλύσιμο με καυτό νερό και το σχολαστικό σιδέρωμα των εσωρούχων μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση του εκζέματος του παιδιού.

Κατοικίδια ζώα Οι αλλεργίες στα κατοικίδια ζώα δεν έχουν τεκμηριωθεί πλήρως. Αρκετές μελέτες, υποστηρίζουν την ευεργετική δράση των ζώων στο περιβάλλον του παιδιού. Έτσι, η εκ προοιμίου απόρριψη ύπαρξης μιας γάτας ή ενός σκύλου στο περιβάλλον του μικρού παιδιού δε θεωρείται συνετή πράξη. Μόνον εάν διαπιστωθεί ότι όταν το παιδί αγκαλιάζει το ζώο φουντώνει το έκζεμά του τότε θα πρέπει να συζητηθεί η απομάκρυνσή του.

Οι ερεθιστικές ουσίες

Σαπούνι Η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη ερεθιστική ουσία είναι το σαπούνι, το οποίο αφαιρεί από το δέρμα φυσικούς υγραντικούς παράγοντες και νερό. Το σαπούνι επομένως πρέπει να αποφεύγεται ή να χρησιμοποιείται με φειδώ και να αντικαθίσταται από ελαφρά υποαλλεργικά καθαριστικά του δέρματος.

Μάλλινα ή συνθετικά ρούχα Τα μάλλινα η συνθετικά ρουχαλάκια του παιδιού συνήθως ερεθίζουν. Καλύτερα να φοράει μαλακά βαμβακερά ρούχα, ιδιαίτερα εσώρουχα και γενικά αυτά που έρχονται σε επαφή με το δέρμα του.

Απορρυπαντικά Το ίδιο ερεθιστικά είναι και τα διάφορα κοινά απορρυπαντικά ρούχων. Υπάρχουν όμως τώρα ειδικά υποαλλεργικά απορρυπαντικά, τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιούμε.

Ο ιδρώτας Ο ιδρώτας συχνά δρα ερεθιστικά, γι’ αυτό πρέπει αναλόγως να ρυθμίζουμε τις δραστηριότητες, το ντύσιμο και τη θερμοκρασία του δωματίου μέσα στο οποίο κοιμάται το παιδί

Πισίνα Η κολύμβηση συνιστάται και κατά κανόνα είναι καλά ανεκτή από τα παιδιά. Η χρήση όμως αντισηπτικών ουσιών στο νερό της πισίνας μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς, που αντιμετωπίζονται με καλό ξέπλυμα και χρήση μαλακτικής κρέμας αμέσως μετά την κολύμβηση.

Ψυχολογικό stress Μία απότις κύριες αιτίες για εμφάνιση ή επιδείνωση της φαγούρας σε ένα εκζεματικό παιδί είναι η ψυχολογική και κοινωνική πίεση. Αυτό πρέπει να το έχουν υπόψη τους οι γονείς και να μην υπερτονίζουν το πρόβλημα του παιδιού και του δημιουργούν άθελά τους μεγαλύτερο άγχος.

Ενημερωθείτε άμεσα στο e-mail σας. twitter blog
facebook youtube
2011 Παιδίατρος Βαράκης Νίκος | Γερακάρη 73 Ρέθυμνο | Τηλ: 28310 20100 | Κινητό: 6977989326 | Φαξ: 28310 20199 | e-mail: nikosvarakis@paidiatre.gr

Ρέθυμνο HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες