παιδίατρος ιατρικές συμβουλές επείγοντα περιστατικά παιδιατρικά πυρετός άρρωστο παιδί Ρέθυμνο Κρήτη
     
 
παιδίατρος παιδιατρικά επείγοντα Ρέθυμνο Κρήτη
ενδιαφέροντα sites παιδίατρος Ρέθυμνο Κρήτη
παιδιατρικές συμβουλές παιδίατρος Ρέθυμνο Κρήτη Επικοινωνήστε μαζί μας. Νίκος Βαράκης, παιδίατρος, Ρέθυμνο Κρήτη
ένας παιδίατρος και πατέρας μοιράζεται τις γνώσεις, 
τις εμπειρίες και την αγάπη του για τη σωστή ανατροφή των παιδιών μας.
 
 

2) Ενυδάτωση του δέρματος

Η ενυδάτωση του δέρματος είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στην αντιμετώπιση του εκζέματος. Επιτυγχάνεται με μπάνια ή τοπικά μουσκέματα και την δημιουργία υδροφοβικού φραγμού με την χρήση λιπαντικών κρεμών αμέσως μετά το μπάνιο ώστε να εγκλωβίσουμε την υγρασία στο δέρμα.

Μπάνιο
Το νερό στο μπάνιο του παιδιού πρέπει να είναι χλιαρό (~30-32οC), ΟΧΙ ΖΕΣΤΟ/ΚΑΥΤΟ! Η διάρκεια του να μην ξεπερνά τα 15 με 20 λεπτά, αν είναι δυνατό και 2 φορές την μέρα (ειδικά για τα παιδιά που παρουσιάζουν γενικευμένο και όχι τοπικό έκζεμα). Δεν πρέπει στο νερό από το μπανάκι του παιδιού να δημιουργούνται φυσσαλίδες-σαπουνάδες. Για αυτό η προσθήκη στο νερό ουσιών (όπως η βρώμη), που συχνά ανακουφίζουν το ερεθισμένο δέρμα, όμως δεν προσθέτουν στην ενυδάτωσή του, πρέπει να γίνεται με προσοχή και να διακόπτεται εάν διαπιστώνουμε επιδείνωση (σε καμία όμως περίπτωση να μην δημιουργούν φυσσαλίδες στο νερό του μπάνιου). Από την άλλη, διάφορα θεραπευτικά έλαια που προστίθενται στο νερό του μπάνιου, παρεμποδίζουν την διείσδυση του νερού στο δέρμα. Κατά πολλούς, προτιμότερο είναι το μπάνιο του παιδιού να γίνεται με σκέτο χλιαρό νερό.
Μετά το μπάνιο, το νερό να απομακρύνεται αμέσως από το δέρμα του παιδιού, ταμποναριστά (με ελαφρά χτυπηματάκια, όχι τρίβοντας), με μια μαλακή πετσέτα.

Ενυδατική κρέμα ή αλοιφή ή λοσιόν
Πρέπει να απλώνεται στο δέρμα του παιδιού το αργότερο μέσα σε 5 λεπτά από το τέλος του μπάνιου για να προλάβουμε την εξάτμιση του νερού.
Τα μαλακτικά είναι πολλά και διαφορετικής δραστικότητας.
Ήπια είναι Hydrovit body milk, hydrovit base D – Panthenol cream, Fissan cream,Pediatril crème de soin, Tefirax cream, Exomega lait.
Πιο δραστικά για σοβαρές και σε έξαρση περιπτώσεις είναι Exomega cream, Hydrovit urea 10%, Eucerin cream 5%-γαλακτωμα 10%, Trixera cream, Eubos cream, Ureadin 3, Froicalm cream, Seba med body milk

Τα θεραπευτικά σκευάσματα (αλοιφές ή κρέμες) όταν απλώνονται σε υγρό δέρμα (αμέσως μετά το μπάνιο ή μετά από τοπικά μουσκέματα), προλαβαίνουν να εγκλωβίσουν την υγρασία και έχουν καλύτερη διεισδυτικότητα. Να βάζετε την κρέμα αρχικά στα χέρια σας (όχι απευθείας στο δέρμα του παιδιού) και αφού την «ζεστάνετε» τρίβοντας τη ανάμεσα στις παλάμες σας, να την απλώνετε κάνοντας μασάζ με μεγάλες κινήσεις, αγγίζοντας απαλά το δέρμα του παιδιού.

Τοπικά μουσκέματα
Εάν έχουμε σοβαρό έκζεμα μπορεί να απαιτείται μούσκεμα της πάσχουσας περιοχής, ανεξάρτητα από τα μπάνια, για να πετύχουμε συνεχή ενυδάτωση, και καλύτερη διείσδυση και δράση των τοπικών φαρμακευτικών σκευασμάτων Από πρακτική άποψη τα μουσκέματα είναι προτιμότερο να γίνονται το βράδυ την ώρα του ύπνου. Για παράδειγμα σοβαρά πάσχουσες περιοχές των άκρων μπορεί να μουσκευθούν με την τοποθέτηση υγρών γαζών και τη συγκράτησή τους με επίδεσμο ή τη χρήση δύο ζευγαριών καλτσών. Το πρώτο ζευγάρι το μουσκέβουμε και αφού το στύψουμε το φοράει το παιδί κατάσαρκα και το δεύτερο στεγνό περιβάλλει το πρώτο. Κατά τον ίδιο τρόπο εάν έχουμε πολύ σοβαρό έκζεμα σε όλο το σώμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δύο ζευγάρια βαμβακερές μπυτζάμες .Το μούσκεμα του προσώπου μπορεί να επιτευχθεί με την τοποθέτηση δύο στρωμάτων υγρών γαζών, που σκεπάζουμε με δύο στρώματα στεγνών γαζών και τις συγκρατούμε στη θέση τους με ειδικό δίχτυ.

Προσοχή! Υπάρχουν ορισμένα παιδιά, στα οποία τα συχνά μπάνια επιδεινώνουν τη φαγούρα και κατά συνέπεια το έκζεμά τους. Είναι αναγκαίο να το γνωρίζουμε ώστε, στις περιπτώσεις αυτές να περιορίζουμε τα μπάνια (αντί για 2 την ημέρα, 2 την εβδομάδα), και να απλώνουμε πλουσιοπάροχα πολλές φορές την ημέρα μαλακτικές ουσίες για να διατηρούμε ενυδατωμένο το δέρμα του παιδιού.

Ενημερωθείτε άμεσα στο e-mail σας. twitter blog
facebook youtube
2011 Παιδίατρος Βαράκης Νίκος | Γερακάρη 73 Ρέθυμνο | Τηλ: 28310 20100 | Κινητό: 6977989326 | Φαξ: 28310 20199 | e-mail: nikosvarakis@paidiatre.gr

Ρέθυμνο HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες