παιδίατρος ιατρικές συμβουλές επείγοντα περιστατικά παιδιατρικά πυρετός άρρωστο παιδί Ρέθυμνο Κρήτη
     
 
παιδίατρος παιδιατρικά επείγοντα Ρέθυμνο Κρήτη
ενδιαφέροντα sites παιδίατρος Ρέθυμνο Κρήτη
παιδιατρικές συμβουλές παιδίατρος Ρέθυμνο Κρήτη Επικοινωνήστε μαζί μας. Νίκος Βαράκης, παιδίατρος, Ρέθυμνο Κρήτη
ένας παιδίατρος και πατέρας μοιράζεται τις γνώσεις, 
τις εμπειρίες και την αγάπη του για τη σωστή ανατροφή των παιδιών μας.
 
 

Τι είναι;

Η ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα), όπως υποδηλώνει το όνομα της, είναι μια άτοπη δερματίτιδα. Δηλαδή μια φλεγμονή-ερεθισμός του δέρματος (δερματίτιδα), που δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Πρόκειται για μια μορφή αλλεργίας (από το «άλλο» «έργο»), όπου ο οργανισμός του παιδιού αντιδρά έντονα σε κάποιο αλλεργιογόνο (ότι «γεννά» αλλεργία), παρουσιάζοντας στο δέρμα του ξηρότητα, έντονο κνησμό (φαγούρα), οίδημα (πρήξιμο), ερυθρότητα, σκασίματα και όχι σπάνια πληγές.

Είναι χρόνια νόσος, που χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις, δηλαδή περιόδους κατά τις οποίες το δέρμα είναι πολύ ξηρό και ερεθισμένο και περιόδους με σχεδόν φυσιολογικό δέρμα. Σε κάποια παιδιά ο ερεθισμός περιορίζεται σε μια μικρή περιοχή όπως τα μάγουλα ή τα χέρια, ενώ σε άλλα είναι γενικευμένος σε όλο το σώμα.

Το ατοπικό δέρμα δεν είναι απλά ένα ξηρό δέρμα. Αδυνατεί να κατακρατήσει υγρασία λόγω κατασκευαστικής ατέλειας στην επιδερμίδα (κεράτινη στοιβάδα) με τη ξηροδερμία να συμβάλει στην αύξηση της φαγούρας, άρα και του ξυσίματος, που οδηγεί στις εκζεματικές βλάβες (κοκκίνισμα, πρήξιμο, γδάρσιμο). Είναι φανερό ότι, χαλάει η ακεραιότητα του δέρματος και έτσι το παιδί είναι εκτεθειμένο σε ερεθιστικές ουσίες και σε μικρόβια.

Τυπικά η νόσος αρχίζει περίπου τον 3ο μήνα ζωής, σχεδόν ποτέ από την γέννηση και σπάνια μετά τα πέντε(60% των περιπτώσεων αρχίζουν τον πρώτο χρόνο ζωής και περίπου 90% πριν τον πέμπτο). Έτσι, παιδί που για πρώτη φορά παρουσιάζει εκζεματικές βλάβες μετά τα πέντε χρόνια καλό είναι να ελεγχθεί για άλλα νοσήματα. Όπως σε όλα τα αλλεργικά νοσήματα η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο, μια που παιδιά με έκζεμα συνήθως ανήκουν σε οικογένειες που έχουν αλλεργίες (άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα κλπ), ενώ και τα ίδια συχνά, αργότερα στην ζωή τους παρουσιάζουν αλλεργίες.

Πιθανότητα στον γενικό πληθυσμό να παρουσιάσει κάποιος αλλεργία

Κανένας με αλλεργία στην οικογένεια -->  πιθανότητα 5-15% 
Ένας αδερφός/η με αλλεργία --> πιθανότητα 25-35%
Ένας γονιός με αλλεργία --> πιθανότητα 20-40%
Και οι 2 γονείς με αλλεργία --> πιθανότητα 40-60%
Και οι 2 γονείς ίδια αλλεργία --> πιθανότητα 50-70%

Αν και προς το παρόν δεν υπάρχει ριζική θεραπεία, η πρόγνωσή της είναι σχετικά καλή, με τα παιδιά να έχουν αυτόματη ίαση σε ποσοστό 40- 60 %, ιδιαίτερα όταν έχουν ήπια μορφή της νόσου, πριν πάνε σχολείο δηλαδή στην ηλικία των 6-8 χρόνων.Σήμερα όμως, μελέτες δείχνουν ότι ένα ποσοστό των παιδιών αυτών μπορεί να έχουν κάποιο εκζεματικό επεισόδιο ακόμα και στην ενήλικη ζωή συνήθως ήπιο και εντοπιζόμενο στα χέρια.Κακοί προγνωστικοί παράγοντες είναι η έναρξη της νόσου σε πολύ μικρή ηλικία, η μεγάλη έκτασή της, η συνύπαρξη αλλεργικής ρινίτιδας και άσθματος, το οικογενειακό ιστορικό ατοπικής δερματίτιδος στους γονείς ή τα αδέλφια και τα πολύ υψηλά επίπεδα IgE στο αίμα του παιδιού.

Ενημερωθείτε άμεσα στο e-mail σας. twitter blog
facebook youtube
2011 Παιδίατρος Βαράκης Νίκος | Γερακάρη 73 Ρέθυμνο | Τηλ: 28310 20100 | Κινητό: 6977989326 | Φαξ: 28310 20199 | e-mail: nikosvarakis@paidiatre.gr

Ρέθυμνο HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες