παιδίατρος ιατρικές συμβουλές επείγοντα περιστατικά παιδιατρικά πυρετός άρρωστο παιδί Ρέθυμνο Κρήτη
     
 
παιδίατρος παιδιατρικά επείγοντα Ρέθυμνο Κρήτη
ενδιαφέροντα sites παιδίατρος Ρέθυμνο Κρήτη
παιδιατρικές συμβουλές παιδίατρος Ρέθυμνο Κρήτη Επικοινωνήστε μαζί μας. Νίκος Βαράκης, παιδίατρος, Ρέθυμνο Κρήτη
ένας παιδίατρος και πατέρας μοιράζεται τις γνώσεις, 
τις εμπειρίες και την αγάπη του για τη σωστή ανατροφή των παιδιών μας.
 
 

Θεραπεία


Στα παιδιά δε χορηγούμε αντιδιαρροϊκά  φάρμακα (τύπου ενήλικα που μειώνουν την κινητικότητα του εντέρου), ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις δε χρειάζεται αντιβίωση. Ακόμα και οι μικροβιακές γαστρεντερίτιδες αυτοϊώνται, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η αντιβίωση μπορεί να επιδεινώσει τη διάρροια, τις επιπλοκές της ή να παρατείνει για μήνες, την φορεία των μικροβίων.


Το κλειδί στην αντιμετώπιση της διάρροιας είναι η ενυδάτωση. Ειδικά κατά τις πρώτες 14 με 8 ώρες, μπορούμε να χορηγούμε μόνο υγρά από το στόμα, όπως διαλύματα με ηλεκτρολύτες (Almora, Rizolyte, Soparyx...), αφεψήματα (μαύρο τσάι, χαμομήλι...), χυμό (μήλου), ακόμα και αναψυκτικά (γκαζόζα, κόλα...)αφού όμως αφήσουμε να «ξεθυμάνει» το ανθρακικό(για να μην ερεθίσουμε το στομάχι) και τα αραιώσουμε με νερό(η μεγάλη συγκέντρωση γλυκόζης μπορεί οσμωτικά να επιδεινώσει την διάρροια).

Για να μειώσουμε τον όγκο των κοπράνων κατά περίπου 40%, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε racecadotril (Hidrasec). Επιτρέπεται από την ηλικία των 3ών μηνών και την δόση θα την υπολογίσει ο παιδίατρός σας, ανάλογα με τα κιλά του παιδιού.

Είναι σημαντικό το συντομότερο δυνατό και σίγουρα όχι αργότερα από τη 2η μέρα να ξαναρχίσουμε την κανονική σίτιση, χωρίς να αλλάξουμε τίποτα στο διαιτολόγιο(δες παρακάτω αναφορικά με δίαιτα).

Όλο και συχνότερα συναντάμε στη βιβλιογραφία τη χρήση προβιοτικών στην αντιμετώπιση της διάρροιας. Πρόκειται για μικροοργανισμούς όπως τους μύκητες και τους βάκιλους που υπάρχουν στο γιαούρτι και σε σκευάσματα (κάψουλες Ultra Levure, διάλ. Prolife κ.α.), οι οποίοι βοηθούν στην επαναφορά της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου, στην επούλωσή του, και την εξουδετέρωση των τοξινών που προκαλούν τη διάρροια.

 

Ας μην ξεχνάμε τέλος, ειδικά στα βρέφη που φοράνε ακόμα πάνες, να προστατεύουμε την περιοχή από τον ερεθισμό του δέρματος. Να φροντίζουμε να αλλάζουμε συχνά πάνα, να καθαρίζουμε καλά με δροσερό νερό την περιοχή και αφού την στεγνώσουμε καλά(!) να επαλείψουμε κάποια προστατευτική κρέμα.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΙΑΙΤΑ! Η δίαιτα με ρύζι, μπανάνα, πατάτα και τσάι φάνηκε με μελέτες ότι δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Στερούμε ζωτικά συστατικά για την ανάρρωση του εντέρου, για αυτό το μόνο που πρέπει να φροντίζουμε είναι το παιδί να αναπληρώνει τα υγρά που χάνει.

Ένα στα τρία παιδιά που νοσούν από γαστρεντερίτιδα θα παρουσιάσουν παροδική ανεπάρκεια λακτάσης (το ένζυμο που μας βοηθά να χωνέψουμε το γάλα). Εάν οι διάρροιες παρατείνονται παρά τις θεραπευτικές προσπάθειες ή συνδυάζονται μόνο με την λήψη γάλατος, μπορεί να χρειαστεί να διακόψουμε για περίπου 1μήνα τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το παιδί, αν είναι απαραίτητο, να πίνει ειδικό γάλα, ελεύθερο λακτόζης.  

Ενημερωθείτε άμεσα στο e-mail σας. twitter blog
facebook youtube
2011 Παιδίατρος Βαράκης Νίκος | Γερακάρη 73 Ρέθυμνο | Τηλ: 28310 20100 | Κινητό: 6977989326 | Φαξ: 28310 20199 | e-mail: nikosvarakis@paidiatre.gr

Ρέθυμνο HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες