παιδίατρος ιατρικές συμβουλές επείγοντα περιστατικά παιδιατρικά πυρετός άρρωστο παιδί Ρέθυμνο Κρήτη
     
 
παιδίατρος παιδιατρικά επείγοντα Ρέθυμνο Κρήτη
ενδιαφέροντα sites παιδίατρος Ρέθυμνο Κρήτη
παιδιατρικές συμβουλές παιδίατρος Ρέθυμνο Κρήτη Επικοινωνήστε μαζί μας. Νίκος Βαράκης, παιδίατρος, Ρέθυμνο Κρήτη
ένας παιδίατρος και πατέρας μοιράζεται τις γνώσεις, 
τις εμπειρίες και την αγάπη του για τη σωστή ανατροφή των παιδιών μας.
 
 

Δυσκοιλιότητα

Θεραπεύεται, θέλει όμως επιμονή και υπομονή τόσο από τους γονείς όσο και από το παιδί…

Εάν θέλετε να προσεγγίσετε το πρόβλημα με πιο μυθιστορηματικό τρόπο μπορείτε μέσα από την ανάρτηση για την δυσκοιλιότητα στο blog μου.

Τι ονομάζουμε δυσκοιλιότητα;

  • Αριθμό κενώσεων μικρότερο από 3 φορές την εβδομάδα (εξαιρούνται τα θηλάζοντα βρέφη)
  • Σκληρές και επώδυνες κενώσεις ακόμα και αν είναι περισσότερες από 3 φορές την εβδομάδα

 

Φυσιολογική συχνότητα κενώσεων ανάλογα με την ηλικία

Ηλικία:   Κενώσεις ανά εβδομάδα:
0-3 μηνών με θηλασμό  -->  5-40
με τεχνητή διατροφή  -->  5-28
6-12 μηνών  -->  5-28
1-3 χρονών  -->  4-21
Μεγαλύτερα των 3 χρονών  -->  3-14


Είναι συχνό πρόβλημα;

Δυσκοιλιότητα παρουσιάζει το 3% των παιδιών προσχολικής και 1-2% των παιδιών σχολικής ηλικίας, με μικρή υπερίσχυση όσον αφορά στη συχνότητα και το φύλο, στα αγόρια στη σχολική μόνο ηλικία. Με εξαίρεση την νεογνική περίοδο, στο 95% των παιδιών η δυσκοιλιότητα είναι λειτουργική ή ιδιοπαθής και όχι παθολογική (μόνο σε μικρή μειοψηφία υποκρύπτονται οργανικά αίτια).

Πως αρχίζει συνήθως το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας;

Η πιο συχνή αιτία είναι η λειτουργική επίσχεση. Για κάποιο λόγο το παιδί βίωσε την αφόδευση ως δυσάρεστη εμπειρία και παλεύει να την αποφύγει.

Μπορεί να επιμείναμε παραπάνω από όσο πρέπει για την εκπαίδευση της τουαλέτας, ή μετά από κάποια λοίμωξη (συνήθως γαστρεντερίτιδα) που πιθανά αφυδάτωσε το παιδί, κάποια κένωση να πόνεσε. Συχνά, είτε όταν η δίαιτα προδιαθέτει, ή όταν το παιχνίδι απασχολεί τόσο έντονα το παιδί ώστε δεν θέλει να το διακόψει, καταλήγει μετά από μέρες να κάνει σκληρές και επώδυνες κενώσεις. Τέλος, είναι συνηθισμένο στα μεγαλύτερα παιδιά να μην θέλουν να πάνε στη τουαλέτα στο σχολείο και γενικά εκτός σπιτιού.

Όποια και αν είναι η αρχική αιτία, το παιδί μπαίνει σε ένα φαύλο κύκλο, κατά τον οποίο η αναβολή της αφόδευσης οδηγεί σε στάση κοπράνων στο έντερο, περαιτέρω απορρόφηση υγρών και άρα πιο σκληρών κοπράνων και σιγά σιγά και μεγαλύτερο όγκο κοπράνων. Όσο μεγαλύτερη η μάζα και η σκληρότητα τόσο δυσκολότερη και επώδυνη η κένωση, την οποία παλεύει να αναβάλει-αποφύγει το παιδί (σφίξιμο έξω πρωκτικού σφιγκτήρα και γλουτιαίων μυών, θέση «μπανάνα»).

Σταδιακά δημιουργείται αυτό που ονομάζουμε …“ψυχογενές μεγάκολο”. Μια που η έπειξη προς αφόδευση(το αίσθημα ανάγκης για να πάμε στην τουαλέτα) υποχωρεί όλο και ευκολότερα, το έντερο «συνηθίζει-ξεχειλώνει» και χωράει μεγαλύτερη ποσότητα από όλο και πιο σκληρά κόπρανα (κοπρόμαζα).

Αποτέλεσμα: διαρκώς δυσκολότερη και πιο επώδυνη κένωση για το παιδί.

Ενημερωθείτε άμεσα στο e-mail σας. twitter blog
facebook youtube
2011 Παιδίατρος Βαράκης Νίκος | Γερακάρη 73 Ρέθυμνο | Τηλ: 28310 20100 | Κινητό: 6977989326 | Φαξ: 28310 20199 | e-mail: nikosvarakis@paidiatre.gr

Ρέθυμνο HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες