παιδίατρος ιατρικές συμβουλές επείγοντα περιστατικά παιδιατρικά πυρετός άρρωστο παιδί Ρέθυμνο Κρήτη
     
 
παιδίατρος παιδιατρικά επείγοντα Ρέθυμνο Κρήτη
ενδιαφέροντα sites παιδίατρος Ρέθυμνο Κρήτη
παιδιατρικές συμβουλές παιδίατρος Ρέθυμνο Κρήτη Επικοινωνήστε μαζί μας. Νίκος Βαράκης, παιδίατρος, Ρέθυμνο Κρήτη
 
ένας παιδίατρος και πατέρας μοιράζεται τις γνώσεις, 
τις εμπειρίες και την αγάπη του για τη σωστή ανατροφή των παιδιών μας.
 

Πότε είναι η κατάλληλη ηλικία εμβολιασμού για κάθε εμβόλιο;

 

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα συνεδριάζει στην χώρα μας μια Επιτροπή, αποτελούμενη από λοιμωξιολόγους και καθηγητές παιδιατρικής, η οποία ορίζει το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Λαμβάνουν υπόψη τις εμβολιαστικές πρακτικές παγκοσμίως, τις προσαρμόζουν στα ελληνικά επιδημιολογικά δεδομένα και μας συμβουλεύουν ανάλογα και με τα εμβόλια που έχουν κυκλοφορήσει στην χώρα μας.

Το πιο πρόσφατο πρόγραμμα εκδόθηκε Ιούνιο του 2017. Αριστερά (γραμμές) αναγράφονται τα εμβόλια που έχουμε στην Ελλάδα (το εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου Β που υπάρχει από το καλοκαίρι του 2014 και στην Ελλάδα, πλέον χορηγείται δωρεάν από τα ταμεία στις ομάδες υψηλού κινδύνου-δες παρακάτω- ), και στις πάνω (στήλες) η προτεινόμενη ηλικία εμβολιασμού.

Εμβολιαστικό Πρόγραμμα 2017

Τα παραπάνω έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα. Δημιουργούνται ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας και αναθεωρούνται σε ετήσια βάση. Δεν επιβάλεται στους γονείς, ούτε στους παιδίατρους το ίδιο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Όμως, τα ασφαλιστικά ταμεία χορηγούν δωρεάν μόνο τα εμβόλια που συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα και μάλιστα στις ηλικίες για τις οποίες προτείνονται. Ο έλληνας παιδίατρος, ανάλογα με την ενημέρωσή του, τις δυνατότητες που έχουν οι γονείς και τις προτεραιότητες που βάζει ο ίδιος για την ασφάλεια των παιδιών που παρακολουθεί, αποφασίζει το εμβολιαστικό πρόγραμμα που ακολουθεί στο ιατρείο του.

Προσπαθώντας να χρησιμοποιήσω την σύγχρονη τεχνολογία των πολυδύναμων εμβολίων, αποφεύγοντας την άσκοπη ιατρικοποίηση της ανατροφής του παιδιού, και μένοντας όσο πιο κοντά χρονολογικά στο Εθνικό Εμβολιαστικό Πρόγραμμα, σας προτείνω:

2μηνών: Διφθερίτιδα/ τέτανο/ κοκκύτη/ πολιομυελίτιδα/ αιμόφιλου ινφλουέντζας Β/ ηπατίτιδας Β/, Πνευμονιόκοκκο 13δύναμο (Ροταϊο)
3μηνών: Πνευμονιόκοκκο 13δύναμο/ (μηνιγγιτιδόκοκκο B)
4μηνών: Διφθερίτιδα/ τέτανο/ κοκκύτη/ πολιομυελίτιδα/ αιμόφιλου ινφλουέντζας Β/ ηπατίτιδας Β/,(Πνευμονιόκοκκο 13δύναμο-αν δεν έχει γίνει ήδη η 2η δόση-),(Ροταϊο)
5μηνών: Πνευμονιόκοκκο 13δύναμο/ (μηνιγγιτιδόκοκκο B)
6μηνών: Διφθερίτιδα/ τέτανο/ κοκκύτη/ πολιομυελίτιδα/ αιμόφιλου ινφλουέντζας Β/Πνευμονιόκοκκο 13δύναμο-αν δεν έχει γίνει ήδη η 3η δόση-) (Ροταϊο)
7μηνών: (μηνιγγιτιδόκοκκο Β)
>12μηνών: Πνευμονιόκοκκο 13δύναμο/ μηνιγγιτιδόκοκκο C #Εκτάκτως 1η δόση MMR 
15μηνών: 2η δόση Ιλαρά/ ερυθρά/ παρωτίτιδα/ ανεμευλογιά δοκιμασία Mantoux σε παιδιά υψηλού κινδύνου
18μηνών: Διφθερίτιδα/ τέτανο/ κοκκύτη/ πολιομυελίτιδα/ αιμόφιλου ινφλουέντζας Β/ ηπατίτιδας Β/ (μηνιγγιτιδόκοκκο Β), Ηπατίτιδα Α (ειδικά αν ξεκινά παιδικό σταθμό το νήπιο)
24μηνών: Ηπατίτιδα Α, (τελευταία δόση μηνιγγιτιδόκοκκο Β -αν δεν έχει γίνει ήδη)
30μηνών: Ηπατίτιδα Α (τελευταία δόση -αν δεν έχει γίνει ήδη)

4 χρονών( σίγουρα πριν το δημοτικό): Ιλαρά/ ερυθρά/ παρωτίτιδα/ ανεμευλογιά

4,5 χρονών: Διφθερίτιδα/ τέτανο/ κοκκύτη/ πολιομυελίτιδα

>11χρονών: Μηνιγγιτιδόκοκκο Α,C,W,Y
10-12 χρονών (και κάθε 10χρόνια): Διφθερίτιδα/ τέτανο/ κοκκύτη/ πολιομυελίτιδα (τύπου ενήλικα)
11-15 χρονών (τουλάχιστον τα κορίτσια): Ιό των ανθρώπινων κονδυλωμάτων

6/9/17 Εκτάκτως, λόγω της επιδημικής έξαρσης ιλαράς, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τη διενέργεια της 1ης δόσης του εμβολίου MMR στην ηλικία των 12 μηνών και τη διενέργεια της 2ης δόσης τρεις (3) μήνες μετά την 1η δόση ή –εφόσον έχει παρέλθει το διάστημα αυτό– το ταχύτερο δυνατόν. Σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, η 2η δόση μπορεί να γίνει με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 4 εβδομάδων από την 1η. Οι συστάσεις αυτές ισχύουν για όσο διάστημα η επιδημική έξαρση ιλαράς είναι σε εξέλιξη και μέχρι να εκδοθεί νεότερη απόφαση της Επιτροπής.»

Συνιστώ για τα παιδιά τα μεγαλύτερα των 6 μηνών που επιθυμούμε να τα προστατέψουμε από την γρίπη να εμβολιάζονται κάθε τέλη Οκτώβρη με Νοέμβρη κάθε έτους. Ο εμβολιασμός επιβάλεται και είναι δωρεάν για τις ομάδες υψηλού κινδύνου:

Υψηλού κινδύνου για γρίπη

Από το 2017 αποφασίστηκε να χορηγείται δωρεάν το εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου Β για τις ομάδες υψηλού κινδύνου:

Υψηλού κινδύνου για μηνιγγίτιδα

Το πρόγραμμα που βγήκε το 2017 είναι πολύ αναλυτικό και δίνει πληροφορίες ώστε να εμβολιαστεί σωστά ένα παιδί που δεν ακολούθησε το τακτικό εμβολιαστικό πρόγραμμα και έχει μερικώς εμβολιαστεί ή είναι πλήρως ανεμβολίαστο:

Πρόγραμμα για παιδιά μέχρι 7 χρονών,που δεν εμβολιάστηκαν τη συνιστώμενη ηλικία

Πρόγραμμα για παιδιά 7-18 χρονών,που δεν εμβολιάστηκαν τη συνιστώμενη ηλικία


διαβάστε ακόμα::Ενημερωθείτε άμεσα στο e-mail σας.
2011 Παιδίατρος Βαράκης Νίκος | Γερακάρη 73, Ρέθυμνο Κρήτη | Τηλ.: 28310 20100 |Κινητό: 6977989326 |Φαξ: 28310 20199 | e-mail: nikosvarakis@paidiatre.gr

Ρέθυμνο HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες

Επισκεφτείτε το κανάλι μας στο youtube, παιδίατρος Ρέθυμνο Κρήτη Επισκεφτείτε την σελίδα μας στο facebook. Παιδιατρικό ιατρείο του Νίκου Βαράκη στο Ρέθυμνο Κρήτη. Επισκεφτείτε την σελίδα μας στο youtube. Παιδιατρικό ιατρείο του Νίκου Βαράκη στο Ρέθυμνο Κρήτη. Επισκεφτείτε την σελίδα μας στο twitter. Παιδιατρικό ιατρείο του Νίκου Βαράκη στο Ρέθυμνο Κρήτη. Επισκεφτείτε το blog μου. Παιδιατρικό ιατρείο του Νίκου Βαράκη στο Ρέθυμνο Κρήτη.