παιδίατρος ιατρικές συμβουλές επείγοντα περιστατικά παιδιατρικά πυρετός άρρωστο παιδί Ρέθυμνο Κρήτη
     
 
παιδίατρος παιδιατρικά επείγοντα Ρέθυμνο Κρήτη
ενδιαφέροντα sites παιδίατρος Ρέθυμνο Κρήτη
παιδιατρικές συμβουλές παιδίατρος Ρέθυμνο Κρήτη Επικοινωνήστε μαζί μας. Νίκος Βαράκης, παιδίατρος, Ρέθυμνο Κρήτη
ένας παιδίατρος και πατέρας μοιράζεται τις γνώσεις, 
τις εμπειρίες και την αγάπη του για τη σωστή ανατροφή των παιδιών μας.
 
 

Προσοχή


Άμεση ιατρική βοήθεια πρέπει να ζητηθεί εάν η ρινορραγία είναι το αποτέλεσμα ατυχήματος(πτώση ή κάκωση στο κεφάλι ) ή μιας γροθιάς/χτυπήματος στο πρόσωπο.

Εάν η αιμορραγία δε σταματά με τους παραπάνω αναφερθέντες χειρισμούς μετά από προσπάθεια 20 λεπτών καλό είναι να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητος ο καυτηριασμός.Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση επαναλαμβανόμενων επεισοδίων επίσταξης.

Αιτίες

Τις ρινορραγίες τις ταξινομούμε σε πρόσθιες (90 με 95% των περιπτώσεων) και σε οπίσθιες ανάλογα με την περιοχή μέσα στην μύτη όπου βρίσκονται τα αγγεία που αιμορραγούν. Στις πρόσθιες, η αιμορραγία προέρχεται συνήθως, από ένα πυκνό πλέγμα μικρών αγγείων, που καλύπτονται από λεπτό βλεννογόνο και που λόγω θέσης είναι εκτεθειμένα και εξαιρετικά ευαίσθητα. Στις οπίσθιες η αιμορραγία οφείλεται σε μεγαλύτερα αγγεία, στο πίσω μέρος της μύτης, που είναι πιο σπάνιες όμως μπορεί να είναι σοβαρότερες.

Στις πιο συχνές αιτίες επίσταξης, ειδικά από το πρόσθιο τμήμα του ρινικού διαφράγματος, περιλαμβάνονται:

  • οι τραυματισμοί με το δάκτυλο από το παιδί ή με την εισαγωγή ξένου σώματος(πχ παιχνίδι, συνδετήρες, μικρά καπάκια κλπ),
  • ο ξηρός αέρας (ειδικά όταν φυσά νοτιάς ή όταν το δωμάτιο θερμαίνεται με καλοριφέρ, air-condition ή σόμπα και δεν έχουμε φροντίσει να έχουμε ανοιχτό παράθυρο και κάποιο δοχείο ή βρεγμένες πετσέτες ώστε να αυξήσουμε την υγρασία) και
  • η φλεγμονή (ερεθισμός) λόγω λοίμωξης (πχ κοινό κρυολόγημα) ή αλλεργίας.

Άλλες λιγότερο συχνές αιτίες είναι η κατάχρηση ρινικών σταγόνων (αποσυμφορητικών ή κορτιζόνης γιατί ατροφούν το βλεννογόνο της μύτης) και οι τοπικές ανατομικές ιδιαιτερότητες (πχ στραβό ρινικό διάφραγμα). Τέλος, σπάνιες στα παιδιά αιτίες είναι η χρόνια λήψη ουσιών(πχ ασπιρίνη), οι διαταραχές της πηκτικότητας του αίματος, η υπέρταση και οι τοπικοί όγκοι.

Επίσταξη (ρινορραγία)

Επίσταξη ονομάζουμε την αιμορραγία της μύτης δηλαδή την ρινορραγία. Οι ρινορραγίες όσο σπάνιες είναι στη βρεφική ηλικία τόσο συχνές είναι στα μεγαλύτερα παιδιά (μόλις 1 στα 10.000 παιδιά μικρότερα των δύο χρονών σε σύγκριση με 1/3 στα παιδιά κάτω των 6 χρονών και 1 στα 2 στα παιδιά 6 με 10 χρονών).

Συνήθως πρόκειται για απλό ενόχλημα και όχι για πραγματικό ιατρικό πρόβλημα. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, μπορεί να είναι και τα δύο. Όταν δε επαναλαμβάνεται, γίνεται ενοχλητικό και προβληματίζει τόσο τους γονείς όσο και το παιδί.

Πολύ συχνά γονείς παιδιών που παρουσιάζουν επίσταξη και οι ίδιοι όταν ήταν παιδιά αντιμετώπιζαν το ίδιο πρόβλημα. Συνήθως, πρόκειται για ιδιαιτερότητες των αγγείων της μύτης που είτε αντιμετωπίζεται τοπικά, είτε υποχωρεί με τον χρόνο.

Η ρινορραγία τις περισσότερες φορές συμβαίνει χωρίς καμιά προειδοποίηση, με το αίμα να τρέχει από το ένα ρουθούνι ή σπανιότερα και από τα δύο.

Ενημερωθείτε άμεσα στο e-mail σας. twitter blog
facebook youtube
2011 Παιδίατρος Βαράκης Νίκος | Γερακάρη 73 Ρέθυμνο | Τηλ: 28310 20100 | Κινητό: 6977989326 | Φαξ: 28310 20199 | e-mail: nikosvarakis@paidiatre.gr

Ρέθυμνο HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες