παιδίατρος ιατρικές συμβουλές επείγοντα περιστατικά παιδιατρικά πυρετός άρρωστο παιδί Ρέθυμνο Κρήτη
     
 
παιδίατρος παιδιατρικά επείγοντα Ρέθυμνο Κρήτη
ενδιαφέροντα sites παιδίατρος Ρέθυμνο Κρήτη
παιδιατρικές συμβουλές παιδίατρος Ρέθυμνο Κρήτη Επικοινωνήστε μαζί μας. Νίκος Βαράκης, παιδίατρος, Ρέθυμνο Κρήτη
ένας παιδίατρος και πατέρας μοιράζεται τις γνώσεις, 
τις εμπειρίες και την αγάπη του για τη σωστή ανατροφή των παιδιών μας.
 
 

Φοβάμαι ότι το παιδί μου έχει πλατυποδία, μήπως να το πάω σε κάποιον ορθοπεδικό;

Πλατυποδία, ονομάζουμε την επιπέδωση της φυσιολογικής καμάρας που έχει το πέλμα(πατούσα) μας, width= έτσι ώστε όταν στεκόμαστε όρθιοι το πέλμα ακουμπά πλήρως στο πάτωμα. Η πλατυποδία συχνά κληρονομείται και είναι συνηθέστερη σε άτομα που φόρεσαν κλειστά παπούτσια από μικρή παιδική ηλικία και είναι παχύσαρκα. Θεωρείται επίσης, πολιτιστικά και γενετικά φυσιολογική σε ορισμένες εθνικές ομάδες.

Σχ. 1. Πέλμα με φυflat-feet2.gifσιολογική καμάρα ( αριστερά ) και πέλμα χωρίς καμάρα (δεξιά).

Στα νήπια, δηλαδή τα παιδιά μικρότερα των πέντε χρονών, δεν έχει νόημα να μιλάμε για ύπαρξη πλατυποδίας, μια που φυσιολογικά περίπου στα τρία χρόνια αρχίζει να δημιουργείται η καμάρα στο πέλμα μας, για να ολοκληρωθεί κοντά στα πέμπτα μας γενέθλια.Σχ. 2. Τα παιδιά αναπτύσσουν πελματιαία καμάρα στα 4-5 χρόνια.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι πλατυποδίες είναι εύκαμπτες-προσαρμοστικές. Ένα στα πέντε παιδιά δεν αναπτύσσουν ποτέ καμάρα σε όρθια στάση. Τα περισσότερα από αυτά έχουν χαμηλές καμάρες γιατί έχουν πολύ χαλαρούς συνδέσμους. Η καμάρα τους ισοπεδώνεται όταν στέκονται όρθια και τα πόδια τους φαίνονται σαν να πέφτουν προς τα μέσα. Όμως, όταν το παιδί σταθεί στα δάχτυλα ή καθίσει με τα πόδια του να μην ακουμπούν στο έδαφος, τότε μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι στην πραγματικότητα καμάρα υπάρχει. Η εύκαμπτη πλατυποδία είναι φυσιολογική σε βρέφη, παιδιά και ενήλικες.

Σχήμα 3. Η καμάρα του ποδιού ισοπεδώνεται όταν πατά το πέλμα όντας όρθιο(a), αλλά είναι εμφανής όταν στέκεται στα δάχτυλα των ποδιών του (b) ή τα πόδια του δεν πατούν στο έδαφος (c).

Η πλατυποδία δεν προκαλεί μακροπρόθεσμα προβλήματα. Οι περισσότεροι ενήλικες με εύκαμπτη πλατυποδία έχουν δυνατά πόδια, χωρίς πόνους και είναι ικανοί να μετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες και τα αθλήματα.

Ειδικά παπούτσια, προσθήκες στα παπούτσια ( ορθοτικά) ή ασκήσεις δεν πρόκειται να δημιουργήσουν καμάρα σε ένα παιδί με ευλύγιστη πλατυποδία.Υποστηρικτικά της καμάρας μπορεί παροδικά να δώσουν την αίσθηση δημιουργίας καμάρας στο πόδι ,αλλά η πλατυποδία επανεμφανίζεται μόλις βγάλουμε τα υποστηρικτικά.

Τέλος, τα περισσότερα παιδιά δεν αισθάνονται άνετα με τα υποστηρικτικά βοηθήματα στα παπούτσια τους, και έτσι τα υποβάλουμε σε ένα "βασανιστήριο" χωρίς ουσιαστικό λόγο.

Για το ποιά παιδιά πρέπει να εκτιμηθούν από ορθοπεδικό, σας παραπέμπω στην επόμενη ερώτηση που συχνά με ρωτούν: "πότε πρέπει να πάμε στον παίδο-ορθοπεδικό για έλεγχο πλατυποδίας;"

twitter blog
facebook youtube
2011 Παιδίατρος Βαράκης Νίκος | Γερακάρη 73 Ρέθυμνο | Τηλ: 28310 20100 | Κινητό: 6977989326 | Φαξ: 28310 20199 | e-mail: nikosvarakis@paidiatre.gr

Ρέθυμνο HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες