παιδίατρος ιατρικές συμβουλές επείγοντα περιστατικά παιδιατρικά πυρετός άρρωστο παιδί Ρέθυμνο Κρήτη
     
 
παιδίατρος παιδιατρικά επείγοντα Ρέθυμνο Κρήτη
ενδιαφέροντα sites παιδίατρος Ρέθυμνο Κρήτη
παιδιατρικές συμβουλές παιδίατρος Ρέθυμνο Κρήτη Επικοινωνήστε μαζί μας. Νίκος Βαράκης, παιδίατρος, Ρέθυμνο Κρήτη
ένας παιδίατρος και πατέρας μοιράζεται τις γνώσεις, 
τις εμπειρίες και την αγάπη του για τη σωστή ανατροφή των παιδιών μας.
 
 

Τι είναι επιτέλους αυτά τα βλαστοκύτταρα και τι να κάνω;

"Αν θέλεις (για κάποιους "αν μπορείς") πλήρωσε τώρα, και πιθανά σώσε το παιδί σου αύριο!"

Ο γονιός που δεν είναι ειδικός, καλείται να πάρει μια δύσκολη απόφση. Το δίλημμα, όπως συχνά τίθεται από τις ιδιωτικές τράπεζες φύλαξης ομφαλικού αίματος αγγίζει τα όρια του ηθικού.

Όντας εκτός από παιδίατρος και γονιός, καταθέτω εδώ την προσωπική μου επιστημονική άποψη, ελπίζοντας να σας βοηθήσω να πάρετε την σωστή απόφαση.

Περισσότερα...

Ο άνθρωπος, είναι προικισμένος από την φύση με μια ομάδα μαγικών κυττάρων, που ονομάζονται στελεχιαία κύτταρα (stem cells). Αυτά τα κύτταρα, είναι κυριολεκτικά μαγικά, γιατί εκτός από το να αναπαράγονται, έχουν τη δυνατότητα και να διαφοροποιούνται σε πιο εξειδικευμένα κύτταρα. Βλέπετε είναι αρχέγονα κύτταρα, είναι δηλαδή μια μορφή προγόνων των υπόλοιπων κυττάρων, για αυτό και μπορούν να δημιουργήσουν κύτταρα διαφορετικών ιστών.

Έχουμε δύο είδη στελεχιαίων κυττάρων: τα βλαστοκύτταρα και τα ενήλικα στελεχιαία κύτταρα.

Τα βλαστοκύτταρα μπορούν να γεννήσουν οποιοδήποτε εμβρυικό ή ενήλικο κύτταρο. Προέρχονται από ένα τμήμα του εμβρύου πριν ακόμα αυτό βρει το δρόμο του για να εμφυτευτεί στη μήτρα, και σκοπό έχουν την δημιουργία μας.

Τα ενήλικα στελεχιαία κύτταρα είναι επίσης σημαντικά για την δημιουργία μας, η βασική τους όμως λειτουργία είναι η αποκατάσταση ή η αντικατάσταση κυττάρων σε διαφορετικά όργανα. Τα βρίσκουμε σε όργανα με μεγάλη αναπλαστική δυνατότητα όπως ο μυελός των οστών, το δέρμα και το επιθήλιο του εντέρου. Αν και έχουν πιο περιορισμένη δυνατότητα από τα βλαστοκύτταρα, παρόλα αυτά κάτω από ορισμένες συνθήκες μπορούν να «γεννήσουν» διαφορετικούς ιστούς. Πρακτικά δηλαδή, μπορούμε να πάρουμε στελεχιαία κύττταρα από μυελό των οστών και με το κατάλληλο μικροπεριβάλλον να δημιουργήσουμε καρδιακό ή ηπατικό.


Οι ιδιότητες των παραπάνω κυττάρων, δηλαδή των στελεχιαίων, μπορούν να φανούν σωτήριες για διάφορες ασθένειες, είτε όταν ο δότης είναι ο ίδιος ο ασθενής (αυτόλογη μεταμόσχευση) είτε όταν ο δότης είναι διαφορετικός από τον ασθενή (ετερόλογη μεταμόσχευση).

Βασικός περιορισμός στην πρώτη περίπτωση είναι η πιθανότητα επανεμφάνισης της νόσου, μια που τα κύτταρα είναι του ασθενούς. Με απλά λόγια, δεν έχει νόημα να μεταμοσχεύσεις τα δικά του βλαστοκύτταρα σε ένα παιδί με λευχαιμία, μεσογειακή αναιμία, ανοσοανεπάρκεια, ή κάποιο μεταβολικό νόσημα, διότι τα κύτταρα είναι με τον ίδιο τρόπο προγραμματισμένα και θα ξαναδημιουργήσουν την ασθένεια.

Στη δεύτερη περίπτωση, αυτή του διαφορετικού δότη, το πρόβλημα είναι η συμβατότητα. Κατά πόσο δηλαδή ο οργανισμός θα δεχθεί το μόσχευμα και το αντίστροφο. Δυστυχώς, ο μη συμβατός δότης, στην καλύτερη περίπτωση απλά δεν θα βοηθήσει σε τίποτα τον λήπτη, γιατί θα απορριφθεί το μόσχευμα. Στη χειρότερη όμως, κινδυνεύει να τον σκοτώσει (το μόσχευμα είναι δυνατό να «επιτίθεται» στον ασθενή).

Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι ακόμα και αν έχουμε φυλάξει βλαστοκύτταρα για το παιδί μας, και στο μέλλον παρουσιάσει κάποια νόσο όπως για παράδειγμα λευχαιμία (είναι ο πιο συνηθισμένος παιδικός καρκίνος) ή κάποιο μεταβολικό νόσημα, που μπορεί να βοηθηθεί από μεταμόσχευση στελεχιαίων κυττάρων, τα δικά του κύτταρα δεν θα το βοηθήσουν(είναι προγραμματισμένα με τον ίδιο τρόπο).

Ίσως να σας γεννηθεί η απορία «δεν θα μπορούσε να χρησιμεύσει σε κάποιο αδερφάκι του παιδιού;». Η πιθανότητα συμβατότητας μεταξύ δύο αδερφών είναι μόλις 25%. Εδώ να προσθέσω ότι εάν το παιδί ζυγίζει περισσότερο από 30 κιλά, τα βλαστοκύτταρα που έχουν συγκεντρωθεί από ένα άτομο μάλλον δεν φτάνουν.

Θα μου πείτε «και αν το παιδί μου πάθει κάτι που στο μέλλον η ιατρική θα μπορεί να το διορθώσει με αυτόλογη μεταμόσχευση (των δικών του βλαστοκυττάρων);». Όντως, όλα δείχνουν ότι στο μέλλον, εάν μετά από κάποιο ατύχημα χάσουμε κάποιο όργανό μας (όπως το συκώτι, τον σπλήνα ή το νεφρό), ή πάθει βλάβη κάποιος ιστός μας (όπως καρδιακός ή εγκεφαλικός μετά από έμφραγμα ή εγκεφαλικό), θα μπορούμε να το «διορθώνουμε» με στελεχιαία κύτταρα του ίδιου του ασθενή. Αυτά τα κύτταρα μπορούμε κάλλιστα να τα καλλιεργήσουμε από τον μυελό των οστών του. Από την άλλη, γνωρίζοντας την ιστοσυμβατότητα, μπορούμε πολύ πιο γρήγορα να χρησιμοποιήσουμε φυλαγμένα κύτταρα από άλλο ή άλλους δότες βλαστοκυττάρων, μια που μην ξεχνάτε ότι μπορεί να μην φτάνουν τα κύτταρα από έναν μόνο δότη.

Τέλος, αξίζει να γνωρίζετε ότι, ακόμα και αν η συλλογή των βλαστοκυττάρων γίνει από εξειδικευμένο προσωπικό και υπό ιδανικές συνθήκες, τελικά μόλις γύρω στο 30% των δειγμάτων είναι κατάλληλο. Όταν για κάθε δείγμα που φυλάσσεται ιδιωτικά, η ιδιωτική επιχείρηση αμείβεται με χιλιάδες ευρώ, τι πιθανότητες πιστεύετε ότι υπάρχουν να σας ενημερώσουν για την ακαταλληλότητα του δείγματος και τελικά να μην το αποθηκεύσουν, επιστρέφοντας τα χρήματά σας;

Συμπερασματικά:

Η πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί ομφαλικό αίμα, φυλαγμένο ιδιωτικά, από οικογένεια χωρίς γνωστή νόσο, που δυνητικά θεραπεύεται με μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων είναι εξαιρετικά μικρή (δεν έχει αναφερθεί καμία περίπτωση στη διεθνή βιβλιογραφία). Από την άλλη, οι πιθανότητες το δείγμα που φυλάχθηκε (με σημαντικό οικονομικό κόστος) να είναι ακατάλληλο είναι μεγάλες.

Η φύλαξη ομφαλικού αίματος σε δημόσια τράπεζα, ή μάλλον πιο σωστά η δωρεά του, αφενός μπορεί να δώσει την δυνατότητα άμεσα να σωθεί ένας συνάνθρωπος μας και αφετέρου προσφέρει την μελλοντική δυνατότητα στο παιδί μας, να σωθεί από συμβατό μόσχευμα ή ακόμα και μοσχεύματα, από όλο τον πλανήτη. Να ξανατονίσω εδώ, ότι η πιθανότητα ομφαλικό αίμα να είναι συμβατό όταν αυτό προέρχεται από τον αδερφό μας είναι μόλις 25%, ότι μόλις ένα στα τρία δείγματα είναι κατάλληλο και ότι τέλος για έναν ασθενή που ζυγίζει περισσότερο από 30 κιλά, συνήθως δεν αρκεί το μόσχευμα από μόνο έναν δότη.

Σκεφτείτε απλά, εάν όλοι φυλάγαμε ατομικά ή έστω οικογενειακά το ομφαλικό αίμα, οι πιθανότητες τελικά να το χρησιμοποιήσουμε είναι θα ήταν μηδαμινές, ενώ εάν όλοι το δωρίζαμε, θα αυξάναμε σημαντικά και χωρίς κανένα κόστοας τις πιθανότητες να βρεθεί και για εμάς και τα παιδιά μας κατάλληλο μόσχευμα όταν θα το έχουμε πραγματικά ανάγκη.

Για να επικοινωνήσετε με την ελληνική δημόσια τράπεζα συλλογής ομφαλικού αίματος καλέστε

Πρωινές ώρες 2106597697
Απόγευμα 3-9μμ 6986576324

Ιστοσελίδες: www.hcbb.gr , www.cordbloodbankcrete.gr

 

Νομίζω ότι θα βρείτε πολύ χρήσιμες πληροφορίες και στο κείμενο «Βλαστοκύτταρα, που κρύβεται η αλήθεια και που η εκμετάλλευση;», που είναι αναδημοσίευση ενός διαφωτιστικού άρθρου από τον Κο Δημήτρη Αναγνωστάκη Καθηγητή Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών , που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Παιδί, Υγεία & Ανατροφή, τεύχος 47 Δεκέμβριος 2008 - Φεβρουάριος 2009. Εξίσου διαφωτιστικό είναι και το ρεπορτάζ που προβλήθηκε το 2010 στην ΝΕΤ με τίτλο "ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΚΥΤΤΑΡΟ", στο οποίο γονείς και ασθενείς μοιράζονται μαζί μας τις προσωπικές τους εμπειρίες και  καταξιωμένοι επιστήμονες του χώρου, δείχνουν τεκμηριωμένα γιατί οφείλουμε να δωρίζουμε το ομφαλικό αίμα σε δημόσιες τράπεζες αντί να το φυλάμε σε ιδιωτικές.

twitter blog
facebook youtube
2011 Παιδίατρος Βαράκης Νίκος | Γερακάρη 73 Ρέθυμνο | Τηλ: 28310 20100 | Κινητό: 6977989326 | Φαξ: 28310 20199 | e-mail: nikosvarakis@paidiatre.gr

Ρέθυμνο HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες