παιδίατρος ιατρικές συμβουλές επείγοντα περιστατικά παιδιατρικά πυρετός άρρωστο παιδί Ρέθυμνο Κρήτη
     
 
παιδίατρος παιδιατρικά επείγοντα Ρέθυμνο Κρήτη
ενδιαφέροντα sites παιδίατρος Ρέθυμνο Κρήτη
παιδιατρικές συμβουλές παιδίατρος Ρέθυμνο Κρήτη Επικοινωνήστε μαζί μας. Νίκος Βαράκης, παιδίατρος, Ρέθυμνο Κρήτη
ένας παιδίατρος και πατέρας μοιράζεται τις γνώσεις, 
τις εμπειρίες και την αγάπη του για τη σωστή ανατροφή των παιδιών μας.
 
 

Τι μπορώ να κάνω εάν ένα παιδί κάνει πυρετικούς σπασμούς;

Δεν είναι λίγες οι φορές που επαγγελματίες οι οποίοι ασχολούνται με παιδιά, σε παιδικούς σταθμούς, σε νηπιαγωγεία, ή ακόμα και σε παιδότοπους, θέλουν να ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν ένα παιδί που κάνει πυρετικούς σπασμούς. Για μια πιο λογοτεχνική προσέγγιση του θέματος μπορείτε να διαβάσετε την ανάρτηση στο blog. Αλλιώς, ακολουθούν πρακτικές οδηγίες για την αντιμετώπιση.

Brain stormΤι είναι οι πυρετικοί σπασμοί;
Σπασμούς ονομάζουμε την ανώμαλη ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου. Η πιο τυπική εικόνα είναι το παιδί, λόγω γενικευμένων μυϊκών συσπάσεων, να "τρέμει" παρουσιάζοντας τινάγματα, χωρίς να έχει επαφή με το περιβάλλον, με τα μάτια του γυρισμένα ώστε να φαίνεται μόνο το άσπρο τους. Όχι σπάνια, όσοι παραβρίσκονται τρομάζουν τόσο από την εικόνα, που νομίζουν ότι το παιδί "πεθαίνει".

«Πυρετικοί» είναι οι σπασμοί που προκαλούνται από την απότομη αλλαγή στην θερμοκρασία στον ανώριμο νεαρό εγκέφαλο παιδιών 6μηνών με 6χρονών. Μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε παιδί αν και παρουσιάζεται συχνότερα όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό πυρετικών σπασμών.

Τι πρέπει να κάνουμε όταν ένα παιδί παρουσιάσει πυρετικούς σπασμούς;
Εάν ένα παιδί έχει πυρετικούς σπασμούς μη πανικοβάλλεστε και ακολουθείστε τις παρακάτω οδηγίες : Θέση ανάνηψης
1.   Τοποθετείστε το παιδί στο πλάι (όπως φαίνεται στην εικόνα) σε μέρος όπου δεν υπάρχει κίνδυνος να πέσει, ή να χτυπήσει σε αντικείμενα γύρω του π.χ. στο πάτωμα.
2.   Μείνετε κοντά του για να το παρακολουθείτε και να το βοηθήσετε αν χρειασθεί.
3.   Απομακρύνετε από το παιδί σκληρά ή αιχμηρά αντικείμενα  
4.   Χαλαρώστε ή λύστε όποιο ρούχο είναι σφιχτό ή περιορίζει τις κινήσεις του.
5.   Μη συγκρατείτε το παιδί ή μη περιορίζετε τις κινήσεις του.  
6.   Μη προσπαθήσετε να βάλετε οτιδήποτε στο στόμα του παιδιού.
7. Προσπαθήστε να χρονομετρήσετε τους σπασμούς, χρησιμοποιώντας κάποιο ρολόι. Συχνά λόγω της εντυπωσιακής εικόνας τους οι σπασμοί μας φαίνονται ότι διαρκούν πολύ περισσότερο από ότι στην πραγματικότητα συμβαίνει. Επίσης, εάν έχετε την ετοιμότητα, προσπαθήστε να παρατηρήσετε ποιο μέρος του σώματος του παιδιού άρχισε να τρέμει πρώτο, καθώς και αν προσέχετε κάποια σημάδια ασθένειας. Μπορεί με αυτό τον τρόπο να βοηθήσετε τον γιατρό να καταλάβει την αιτία των σπασμών.
8.  Είναι πιθανό οι γονείς του παιδιού να σας έχουν εφοδιάσει με ένα μικροκλύσμα που περιέχει φάρμακο για να σταματήσουν οι σπασμοί. Μην βιαστείτε να το χορηγήσετε. Αφήστε να περάσουν τουλάχιστον 5 λεπτά ή ακόμα καλύτερα 10 λεπτά και εάν δεν έχουν σταματήσει μόνοι τους οι σπασμοί τότε κάντε το μικροκλυσματάκι.
 
Είναι σημαντικό, εάν τελικά αποφασίσετε να χορηγήσετε την αντισπασμωδική αγωγή να το κάνετε σωστά όπως περιγράφεται στην συσκευασία:
 Οδηγίες για χρήση μικροκλίσματος
1.    Αφαιρείτε το πάνω μέρος αφού το περιστρέψετε 2-3φορές χωρίς να το τραβάτε.
2.    Τοποθετήστε το παιδί μπρούμυτα ή στο πλάι με ένα μαξιλαράκι κάτω από το γοφό του. Ένα μικρό παιδί μπορείτε να το ξαπλώσετε πάνω στα πόδια σας.
3.    Βάλτε μέσα στον πρωκτό, μέχρι την πρώτη γραμμή για παιδιά μέχρι 3χρονών και πιο βαθιά για μεγαλύτερα.
4.    Πάντοτε να έχετε υπό γωνία τα κλυσματάκια με το ρίγχος προς τα κάτω όταν τα χορηγείτε.
5.    Έτσι.
Προσοχή! Μην πιέζεται το σωληνάριο πριν να μπει
6.    Όταν έχει εισέλθει στον πρωκτό, αδειάστε πιέζοντας με τον δείχτη και τον αντίχειρα.
7.     Κρατήστε πατημένο το σωληνάριο ενώ το αφαιρείτε. Κρατήστε τους γλουτούς ενωμένους για μερικά δευτερόλεπτα για να αποτρέψετε την διαρροή του φαρμάκου.
8.    Η μικρή ποσότητα που μένει μέσα στο σωληνάριο δεν επηρεάζει τα επίπεδα της δόσης που είναι απαραίτητα.  
 

9.   Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων μέχρι να συνειδητοποιήσετε ότι το παιδί κάνει σπασμούς και να το τοποθετήσετε στην κατάλληλη θέση (όπως περιγράφεται παραπάνω), η κρίση υποχωρεί και το παιδί είναι και πάλι καλά. Ίσως μετά τους σπασμούς, ειδικά εάν διάρκεσαν μερικά λεπτά, το παιδί να μοιάζει κουρασμένο.
10.  Αφήστε το να ηρεμήσει, ενώ ειδοποιείτε τον γονιό του ή τον γιατρό, και χορηγήστε του  αντιπυρετικό.   twitter blog
facebook youtube
2011 Παιδίατρος Βαράκης Νίκος | Γερακάρη 73 Ρέθυμνο | Τηλ: 28310 20100 | Κινητό: 6977989326 | Φαξ: 28310 20199 | e-mail: nikosvarakis@paidiatre.gr

Ρέθυμνο HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες