παιδίατρος ιατρικές συμβουλές επείγοντα περιστατικά παιδιατρικά πυρετός άρρωστο παιδί Ρέθυμνο Κρήτη
     
 
παιδίατρος παιδιατρικά επείγοντα Ρέθυμνο Κρήτη
ενδιαφέροντα sites παιδίατρος Ρέθυμνο Κρήτη
παιδιατρικές συμβουλές παιδίατρος Ρέθυμνο Κρήτη Επικοινωνήστε μαζί μας. Νίκος Βαράκης, παιδίατρος, Ρέθυμνο Κρήτη
ένας παιδίατρος και πατέρας μοιράζεται τις γνώσεις, 
τις εμπειρίες και την αγάπη του για τη σωστή ανατροφή των παιδιών μας.
 
 

Τι είναι η φθειρίαση του τριχωτού της κεφαλής;

Η φθειρίαση του τριχωτού της κεφαλής είναι μια παρασίτωση με πολύ υψηλή μεταδοτικότητα που πλήττει ιδιαίτερα συχνά τα παιδιά στους παιδικούς Σταθμούς, τα Νηπιαγωγεία και τα Σχολεία. Οφείλεται σε μόλυνση με την ανθρώπειο ψείρα του κεφαλιού.

Συνήθως η ανεύρεση ψειρών στο κεφαλάκι του παιδιού μας προκαλεί αναστάτωση και ανησυχία. Είναι πολύ σημαντικό όμως από την αρχή να έχουμε κατά νου ότι :

  • Οι ψείρες δεν αποτελούν στίγμα έλλειψης καθαριότητας ή ύπαρξης μεταδοτικής αρρώστιας
  • Μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτές με την κατάλληλη θεραπεία
  • Δεν προκαλεί η φθειρίαση σοβαρά ή μακροχρόνια προβλήματα υγείας

Στην περίπτωση της ψείρας αξίζει πραγματικά να γνωρίσουμε λίγο τον "εχθρό" για να κατανοήσουμε καλύτερα πως να τον αντιμετωπίσουμε:

Τι είναι η ψείρα;

Η ψείρα είναι ένα μικροσκοπικό ζωύφιο το οποίο τρέφεται μόνο με ανθρώπινο αίμα.

Η θηλυκή ψείρα ζει περίπου 1 μήνα και γεννά 7-10 αυγά την ημέρα, τις κόνιδες, τα οποία κολλάει στη βάση της τρίχας κοντά στο κρανίο. Όσο οι τρίχες μεγαλώνουν οι κόνιδες απομακρύνονται από το κρανίο. Από τις κόνιδες "γεννιούνται" καινούργιες ψείρες μέσα σε περίπου 8 μέρες.

Ενώ οι ώριμες ψείρες δε μπορούν να επιζήσουν για πάνω από 2 μέρες μακριά από το ανθρώπινο κεφάλι, οι κόνιδες μπορούν να επιβιώσουν μέχρι και για 10 μέρες μακριά μας(π.χ. στα ρούχα, τα κλινοσκεπάσματα, τις χτένες, τις πετσέτες, τα παιχνίδια ή τα χαλιά), ενώ μετά την εκκόλαψη, το άδειο "τσόφλι" μπορεί να παραμείνει κολλημένο στα μαλλιά για αρκετούς μήνες.

Πως κολλάμε ψείρες;

 Η ψείρα μπορεί να μεταδοθεί από παιδί σε παιδί με άμεση επαφή των κεφαλιών τους ή και με την ανταλλαγή μολυσμένων προσωπικών αντικειμένων ( κασκόλ, κτένα, τσιμπιδάκια, κορδέλες ).Οι ψείρες κινούνται(σέρνονται) στο τριχωτό του κεφαλιού, αλλά δε μπορούν ούτε να πηδήξουν, ούτε να πετάξουν.

Οι ψείρες μπορεί να μολύνουν οποιονδήποτε, αλλά τα παιδιά ηλικίας 3-11χρονών φαίνεται ότι κινδυνεύουν περισσότερο.
Οι ψείρεςδεν κάνουν κοινωνικές διακρίσεις μια που μολύνουν και πλούσιους και φτωχούς, αλλά και καθαρούς και βρώμικους. Οι γονείς, να μη νοιώθετε ενοχές για την καθαριότητα του παιδιού ή του περιβάλλοντα χώρου. Η κοινωνικοοικονομική ομάδα στην οποία ανήκετε δεν ενδιαφέρει τις ψείρες,. Άλλες είναι οι προτιμήσεις τους. Αν το παιδάκι της φιλενάδας σας δεν κολλάει εύκολα το χρωστά μάλλον στον τύπο των μαλλιών του ( άγρια και σγουρά με μπούκλες μαλλιά ) ή το φύλο του ( αγοράκι) ή το χρώμα του ( μελαχροινάκι) που δεν προτιμά η ψείρα.
Τα κορίτσια ( μακριά μαλλιά με μπούκλες κ.λ.π.) και τα παιδιά με ίσια (λεία) μαλλιά μολύνονται ευκολότερα.

Στα σχολεία, τα νηπιαγωγεία, τους παιδικούς σταθμούς, τις παιδικές χαρές, τις κατασκηνώσεις και όπου υπάρχει συγχρωτισμός πολλών παιδιών οι ψείρες εξασφαλίζουν πανεύκολα τον επιούσιο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι διατρέφονται μόνο με ανθρώπινο αίμα, δε μπορούν να πετάξουν ή να πηδήξουν και άρα τα παιδιά μας δεν κινδυνεύουν από κατοικίδια ή άλλα ζώα, στα οποία δεν προσκολλώνται για να τραφούν.

Ενημερωθείτε άμεσα στο e-mail σας. twitter blog
facebook youtube
2011 Παιδίατρος Βαράκης Νίκος | Γερακάρη 73 Ρέθυμνο | Τηλ: 28310 20100 | Κινητό: 6977989326 | Φαξ: 28310 20199 | e-mail: nikosvarakis@paidiatre.gr

Ρέθυμνο HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες