παιδίατρος ιατρικές συμβουλές επείγοντα περιστατικά παιδιατρικά πυρετός άρρωστο παιδί Ρέθυμνο Κρήτη
     
 
παιδίατρος παιδιατρικά επείγοντα Ρέθυμνο Κρήτη
ενδιαφέροντα sites παιδίατρος Ρέθυμνο Κρήτη
παιδιατρικές συμβουλές παιδίατρος Ρέθυμνο Κρήτη Επικοινωνήστε μαζί μας. Νίκος Βαράκης, παιδίατρος, Ρέθυμνο Κρήτη
ένας παιδίατρος και πατέρας μοιράζεται τις γνώσεις, 
τις εμπειρίες και την αγάπη του για τη σωστή ανατροφή των παιδιών μας.
 
 

Τι είναι το λοιμώδες ερύθημα;

baby with erythema infectiosum

        Πρόκειται για παιδική ασθένεια που υποχωρεί χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε κάτι και έχει άριστη πρόγνωση.
   Οφείλεται σε έναν ιό (Parvo B19), ο οποίος μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της αναπνευστικής οδού, από σταγονίδια που εισπνέουμε όταν κάποιος που είναι άρρωστος (πολλαπλασιάζεται στο βλεννογόνο της μύτης και του φάρυγγα) φταρνιστεί, βήξει κλπ. Στην συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών η λοίμωξη περνά χωρίς ιδιαίτερα συμπτώματα, αν και κάποια παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα ήπιου κρυολογήματος (χαμηλό πυρετό, πονοκέφαλο, μπούκωμα, πονόλαιμο κλπ) στην έναρξη της αρρώστιας, συνήθως αρκετές μέρες πριν το εξάνθημα.
Το χαρακτηριστικό εξάνθημα παρουσιάζεται 2 με 3 εβδομάδες αφού κόλλησε την ίωση το παιδί (επώαση από 4 μέχρι 28μέρες, συχνότερα 16-17μέρες). Σε αυτή την φάση, ο ασθενής, πλέον δεν μεταδίδει  την νόσο μια που πρόκειται για μεταλοιμώδες φαινόμενο, δηλαδή είναι μέρος της αντίδρασης της άμυνας μας όταν όμως πλέον έχουμε αντιμετωπίσει με επιτυχία τον ιό.
   Το τυπικό εξάνθημα συνήθως παρουσιάζεται αρχικά στο πρόσωπο όπου μοιάζει σαν κάποιος να έχει “ρίξει χαστούκι” στο Girl with 5th infectius diseaseπαιδί (“slapped-cheek” appearance). Σταδιακά επεκτείνεται στον κορμό και στα άκρα, δείχνοντας μια προτίμηση στις εξωτερικές επιφάνειες, αφήνοντας τις παλάμες και τις πατούσες  ανεπηρέαστες. Στην πορεία αρχίζει να σβήνει κεντρικά σχηματίζοντας στην περίμετρο ένα σύνορο που θυμίζει δαντέλα. Σπάνια τα μεγαλύτερα παιδιά και οι ενήλικες μπορεί να διαμαρτυρηθούν για ήπια φαγούρα, η πλειοψηφία όμως των ασθενών δεν φαίνονται να ενοχλούνται από την παρουσία του εξανθήματος, το οποίο με εξάρσεις και υφέσεις διαρκεί από 1 μέχρι 3 εβδομάδες. Μπορεί να επανεμφανιστεί μετά από  έκθεση σε ήλιο, ζέστη, έντονη άσκηση ή στρες. Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι παρόλη την πιθανά εντυπωσιακή εικόνα, το παιδί στην φάση του εξανθήματος δεν μεταδίδει την νόσο και έτσι δεν έχει νόημα να το απομονώσουμε, στερώντας του καθημερινές δραστηριότητες όπως το σχολείο του ή ο παιδικός σταθμός.
   Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για το λοιμώδες ερύθημα. Όπως στην πλειοψηφία των ιών, δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα παραπάνω από συμπτωματική-ανακουφιστική αγωγή (καθαρισμό μύτης, παυσίπονα, ξεκούραση κλπ), αν και στην πλειοψηφία τους τα παιδιά παρουσιάζουν το εξάνθημα και είναι τελείως καλά και ασυμπτωματικά οπότε δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα το ιδιαίτερο.
   Σε σπάνιες περιπτώσεις όπου η κλινική εικόνα δεν εξελίσσεται όπως αναφέρεται παραπάνω, πρέπει το παιδί να εξεταστεί άμεσα από τον ιατρό του για να αποκλειστούν άλλες αρρώστιες όπως η ιλαρά ή ερυθρά, καθώς και σπάνιες επιπλοκές όπως αρθρίτιδα ή ακόμα και μυοκαρδίτιδα. slapped cheek rash

 Girl with 5th infectius disease, hand and face

Ενημερωθείτε άμεσα στο e-mail σας. twitter blog
facebook youtube
2011 Παιδίατρος Βαράκης Νίκος | Γερακάρη 73 Ρέθυμνο | Τηλ: 28310 20100 | Κινητό: 6977989326 | Φαξ: 28310 20199 | e-mail: nikosvarakis@paidiatre.gr

Ρέθυμνο HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες