παιδίατρος ιατρικές συμβουλές επείγοντα περιστατικά παιδιατρικά πυρετός άρρωστο παιδί Ρέθυμνο Κρήτη
     
 
παιδίατρος παιδιατρικά επείγοντα Ρέθυμνο Κρήτη
ενδιαφέροντα sites παιδίατρος Ρέθυμνο Κρήτη
παιδιατρικές συμβουλές παιδίατρος Ρέθυμνο Κρήτη Επικοινωνήστε μαζί μας. Νίκος Βαράκης, παιδίατρος, Ρέθυμνο Κρήτη
 
ένας παιδίατρος και πατέρας μοιράζεται τις γνώσεις, 
τις εμπειρίες και την αγάπη του για τη σωστή ανατροφή των παιδιών μας.
 

Γιατί δακρύζει το μωρό μου και έχει τσίμπλες;

Ρινοδακρυϊκός πόροςΠερίπου 1 στα 20 νεογνά (5-6%) παρουσιάζει μεγάλου βαθμού δακρύρροια, πυώδη οφθαλμική έκκριση (πυκνές και πολλές «τσίμπλες») χωρίς όμως ανησυχία ή παθολογικά ευρήματα από την εξέταση. Πρόκειται για την μερική απόφραξη του ρινοδακρυϊκού πόρου.

Δάκρυα παράγουμε συνέχεια. Ακόμα και τώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές τα μάτια σας ενυδατώνονται μέσω των δακρυϊκών αδένων για να μην αφυδατωθούν-ξεραθούν. Δεν βλέπουμε στο καθρέφτη αυτά τα δάκρυα διότι παροχετεύονται από ένα μικρό σωληνάκι που ενώνει την άκρη του ματιού μας με τη μύτη, το ρινοδακρυϊκό πόρο (βλέπε εικόνα).

Στην καθομιλουμένη ονομάζουμε δάκρυα τις σταγόνες που τρέχουν από τα μάτια μας όταν κλαίμε, διότι τότε μπορούμε και τα βλέπουμε. Αυτό γίνεται, το δάκρυ που τρέχει από το μάτι μας δηλαδή, επειδή υπάρχει μεγάλη παραγωγή δακρύων και ο ρινοδακρυϊκός πόρος δεν προλαβαίνει να τα παροχετεύσει στη μύτη μας. Αναλογιστείτε τη περίπτωση της απότομης και μεγάλης νεροποντής όταν οι υδρορροές δεν προλαβαίνουν να διώξουν τα νερά της βροχής και αυτά πλημμυρίζουν το μπαλκόνι. Κάπως έτσι «πλημμυρίζουν» τα μάτια μας με δάκρυα όταν κλαίμε.

Στο βρέφος μας, η διάμετρος του ρινοδακρυϊκού πόρου συχνά δεν ξεπερνά σε μέγεθος τη διάμετρο μιας τρίχας οπότε εύκολα αποφράσει. Στο παραπάνω παράδειγμα με τη νεροποντή, σκεφτείτε τι γίνεται στο μπαλκόνι όταν απλώς βρέχει όμως οι υδρορροές έχουν φράξει από σκουπίδια… και πάλι το νερό της βροχής θα αθροιστεί και θα ξεχειλίσει. Έτσι, τα δάκρυα ή οι τσίμπλες που συχνά παρατηρούμε στα βρέφη μας μπορεί απλά να οφείλονται σε μερική απόφραξη του ρινοδακρυϊκού πόρου. Μια διάγνωση όμως που πρέπει να μπει μόνο από τον παιδίατρο που παρακολουθεί το παιδί γιατί μπορεί να κρύβει σοβαρότερες καταστάσεις όπως η επιπεφυκίτιδα, η περικογχική κυτταρίτιδα, το γλαύκωμα κ.α.    


διαβάστε ακόμα::Ενημερωθείτε άμεσα στο e-mail σας.
2011 Παιδίατρος Βαράκης Νίκος | Γερακάρη 73, Ρέθυμνο Κρήτη | Τηλ.: 28310 20100 |Κινητό: 6977989326 |Φαξ: 28310 20199 | e-mail: nikosvarakis@paidiatre.gr

Ρέθυμνο HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες

Επισκεφτείτε το κανάλι μας στο youtube, παιδίατρος Ρέθυμνο Κρήτη Επισκεφτείτε την σελίδα μας στο facebook. Παιδιατρικό ιατρείο του Νίκου Βαράκη στο Ρέθυμνο Κρήτη. Επισκεφτείτε την σελίδα μας στο youtube. Παιδιατρικό ιατρείο του Νίκου Βαράκη στο Ρέθυμνο Κρήτη. Επισκεφτείτε την σελίδα μας στο twitter. Παιδιατρικό ιατρείο του Νίκου Βαράκη στο Ρέθυμνο Κρήτη. Επισκεφτείτε το blog μου. Παιδιατρικό ιατρείο του Νίκου Βαράκη στο Ρέθυμνο Κρήτη.