παιδίατρος ιατρικές συμβουλές επείγοντα περιστατικά παιδιατρικά πυρετός άρρωστο παιδί Ρέθυμνο Κρήτη
     
 
παιδίατρος παιδιατρικά επείγοντα Ρέθυμνο Κρήτη
ενδιαφέροντα sites παιδίατρος Ρέθυμνο Κρήτη
παιδιατρικές συμβουλές παιδίατρος Ρέθυμνο Κρήτη Επικοινωνήστε μαζί μας. Νίκος Βαράκης, παιδίατρος, Ρέθυμνο Κρήτη
 
ένας παιδίατρος και πατέρας μοιράζεται τις γνώσεις, 
τις εμπειρίες και την αγάπη του για τη σωστή ανατροφή των παιδιών μας.
 

Τι είναι οι κολικοί;

   Αρχικά είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι τα μωρά μας κλαίνε για να επικοινωνήσουν μαζί μας. Όταν ο γονιός ανταποκρίνεται στο κλάμα του παιδιού του, χωρίς υπερβολές και σημάδια πανικού από τον ίδιο, μειώνει το στρες του μωρού, ενισχύει την αυτοπεποίθηση τόσο του ίδιου όσο και του βρέφους χτίζοντας μια υγιή σχέση εμπιστοσύνης. Με τον καιρό διευκολύνεται η κατανόηση των αναγκών του μωρού και περιορίζεται το κλάμα ως μέσου επαφής.

   Είναι φανερό ότι τα μωρά δεν έχουν κολικούς κάθε φορά που κλαίνε. Ο Wessel’s το 1954 όρισε ως κολικούς, το κλάμα του μωρού που διαρκεί για περισσότερο από 3 ώρες την ημέρα, για περισσότερο από 3 μέρες την εβδομάδα, για περισσότερο από 3 εβδομάδες (ορισμός των 3-3-3), όταν το βρέφος είναι καλά στην υγεία του και ταϊσμένο. Ο ορισμός ισχύει μέχρι τις μέρες μας και αν το καλοσκεφτείτε θα δείτε ότι τελικά λίγα παιδιά εμπίπτουν σε αυτόν. Παρόλα αυτά το έντονο κλάμα ενός βρέφους είναι μια πρόκληση τόσο για την οικογένεια όσο και για το γιατρό του. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι γονείς ερμηνεύουν ως πιθανή αρρώστια τους κολικούς, ενώ άλλες φορές δυσκολεύονται να βρουν ισορροπία μεταξύ της αγάπης για το παιδί τους και της κούρασης ή του εκνευρισμού από το συνεχόμενο κλάμα, ακόμα και αν έχουν καταλήξει ότι πρόκειται για μια καλοήθη κατάσταση από την οποία δεν κινδυνεύει το μωρό (σε αντίθεση με τα νεύρα τους).

   Συνήθως το κλάμα των κολικών είναι παροξυσμικό, χωρίς εμφανή αφορμή,  υψίφωνο, μοιάζει πιο πολύ με κραυγή λες και το παιδί πονά ξαφνικά πολύ. Το όνομά τους το απόκτησαν από τους πρώτους ερευνητές που τους ταύτισαν με σπασμό του εντέρου (κόλον= τμήμα του εντέρου, για αυτό και “colic”=«κολικός») και δεν είναι λίγες οι ενδείξεις ότι η εικόνα του μωρού που τεντώνει σαν τόξο το σώμα του, μαζεύει τα ποδαράκια του, κοκκινίζει το πρόσωπο του με χλωμή την περιοχή γύρω από το στόμα, σφίγγει τις γροθιές του, καθώς ακούγονται έντονοι ήχοι από τη πρησμένη κοιλίτσα του, έχει όντως περισσότερα αέρια στο έντερό του. Συχνά οι γονείς ερμηνεύουν την εικόνα ως «δυσκοιλιότητα», παρόλο που οι κενώσεις του μωρού είναι τελικά κρεμμώδεις ή ακόμα και υδαρείς. Το μωρό φαίνεται όντως να ανακουφίζεται όταν αφήνει αέρια ή ακόμα και κένωση.

   Οι κολικοί ξεκινούν συνήθως μετά τη δεύτερη με τρίτη εβδομάδα ζωής, φτάνουν στο ζενίθ τους κοντά στον 3ο μήνα και υποχωρούν μετά τον 3ο με 4ο μήνα. Παρουσιάζονται συχνότερα απογευματινές προς βραδινές ώρες και δε κάνουν διακρίσεις σε αγόρια ή κορίτσια, θηλάζοντα ή μη, μοναχοπαίδια ή 2α και 3α αδερφάκια.  Η διάγνωση μπαίνει σε ένα βρέφος που είναι υγιές, αυξάνεται κανονικά και ακολουθεί τον παραπάνω κανόνα των 3ών (>3ώρες κλάμα/μέρα για >3μέρες/βδομάδα για >3βδομάδες).

   Πρόκειται για καλοήθη κατάσταση που υποχωρεί με το που μεγαλώνει το μωρό. Οπλιστείτε με υπομονή, δοκιμάστε τα παρακάτω «κόλπα» και αν χρειάζεστε ψυχολογική υποστήριξη μη διστάσετε να τη ζητήσετε.

 


διαβάστε ακόμα::Ενημερωθείτε άμεσα στο e-mail σας.
2011 Παιδίατρος Βαράκης Νίκος | Γερακάρη 73, Ρέθυμνο Κρήτη | Τηλ.: 28310 20100 |Κινητό: 6977989326 |Φαξ: 28310 20199 | e-mail: nikosvarakis@paidiatre.gr

Ρέθυμνο HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες

Επισκεφτείτε το κανάλι μας στο youtube, παιδίατρος Ρέθυμνο Κρήτη Επισκεφτείτε την σελίδα μας στο facebook. Παιδιατρικό ιατρείο του Νίκου Βαράκη στο Ρέθυμνο Κρήτη. Επισκεφτείτε την σελίδα μας στο youtube. Παιδιατρικό ιατρείο του Νίκου Βαράκη στο Ρέθυμνο Κρήτη. Επισκεφτείτε την σελίδα μας στο twitter. Παιδιατρικό ιατρείο του Νίκου Βαράκη στο Ρέθυμνο Κρήτη. Επισκεφτείτε το blog μου. Παιδιατρικό ιατρείο του Νίκου Βαράκη στο Ρέθυμνο Κρήτη.