παιδίατρος ιατρικές συμβουλές επείγοντα περιστατικά παιδιατρικά πυρετός άρρωστο παιδί Ρέθυμνο Κρήτη
     
 
παιδίατρος παιδιατρικά επείγοντα Ρέθυμνο Κρήτη
ενδιαφέροντα sites παιδίατρος Ρέθυμνο Κρήτη
παιδιατρικές συμβουλές παιδίατρος Ρέθυμνο Κρήτη Επικοινωνήστε μαζί μας. Νίκος Βαράκης, παιδίατρος, Ρέθυμνο Κρήτη
 
ένας παιδίατρος και πατέρας μοιράζεται τις γνώσεις, 
τις εμπειρίες και την αγάπη του για τη σωστή ανατροφή των παιδιών μας.
 

Τι μπορώ να κάνω για τους κολικούς;

   Το έντονο και συνεχές κλάμα του βρέφους είναι μια πρόκληση τόσο για την οικογένεια όσο και για το γιατρό. Οι κολικοί, όσο και αν ταλαιπωρούν γονείς και παιδί, είναι καλοήθης κατάσταση που υποχωρεί με το που μεγαλώνει το μωρό. Το θέμα είναι από τη μια να είμαστε σίγουροι ότι πρόκειται για κολικούς και άρα ότι το παιδί δεν είναι άρρωστο, και από την άλλη να βοηθήσουμε το μωρό και την οικογένεια να τους αντιμετωπίσει.
Αρχικά λοιπόν αξίζει να αποκλείσουμε τους πιο συχνούς παθολογικούς παράγοντες. Θυμίζω εδώ τις αιτίες κλάματος του μωρού με το «κανόνα των πέντε π». Γδύστε το μωρό και εξετάστε το ενδελεχώς από τη κορφή μέχρι τα νύχια. Μετρήστε τη θερμοκρασία και δοκιμάστε να ταΐσετε το μωρό. Αναλογιστείτε τι φάγατε εάν θηλάζει αποκλειστικά, μπορεί να ανακαλύψετε κάποια υπερβολή που μπορεί να επηρεάσει το βρέφος (αναψυκτικά, τσάι, καφέ κλπ). Μια σύντομη αναφορά και στο παθητικό κάπνισμα που έχουμε ακόμα και όταν ο καπνιστής καπνίζει έξω από το σπίτι και που η επαφή μαζί του έχει αρνητική επίδραση στην υγεία του βρέφους.
   Αξίζει τον κόπο να κρατήσετε ένα απλό ημερολόγιο με τα τρόφιμα και τις συνήθειες σας. Ίσως ανακαλύψετε κάποια τροφή όπως γαλακτοκομικά, μαλάκια, ψάρι, σοκολάτα, αναψυκτικά, που παρατηρείτε ότι όταν τη καταναλώνετε τις επόμενες ώρες ή μέρες το μωρό παρουσιάζει εντονότερο κλάμα . Δοκιμάστε να αποφύγετε για τουλάχιστον μία εβδομάδα το συγκεκριμένο τρόφιμο και επικοινωνήστε με το παιδίατρο του παιδιού για να συζητήσετε μαζί του τη πιθανότητα αλλεργίας ή δυσανεξίας του μωρού σε κάποια τροφή. Στο ημερολόγιο, σημειώστε και χαρακτηριστικά που σχετίζονται με το μωρό όταν κλαίει έντονα. Για παράδειγμα αν κάνει πολλές γουλίτσες ή ακόμα και εμετό, αν μοιάζει να ανακουφίζεται μετά από μια μεγάλη κένωση, αν οι κενώσεις είναι διαρροϊκές, έχουν πρόσμιξη βλέννας ή/και αίματος κλπ. Όλα τα παραπάνω μπορούν να κατευθύνουν το παιδίατρο προς πιθανές παθολογικές αιτίες του κλάματος όπως η Γαστρο-Οισοφαγική Παλινδρομητική Νόσος (ΓΟΠΝ), η πυλωρική στένωση, η τροφική αλλεργία ή δυσανεξία. Σίγουρα πάντως αν το κλάμα είναι πολύ έντονο και ειδικά αν συνοδεύεται από συμπτώματα, είναι προτιμότερο να επικοινωνήσετε άμεσα με το παιδίατρο του μωρού. Μπορεί να υπάρχει τρόπος να ανακουφίσουμε το μωρό ενώ σε κάποιες πιο σπάνιες περιπτώσεις μπορεί ακόμα και να κινδυνεύει η υγεία του.
   Αν το μωρό είναι ταϊσμένο, αναπτύσσεται καλά χωρίς να αναφέρει ο παιδίατρός του κάτι παθολογικό κατά τον τακτικό του έλεγχο, ενώ και εσείς δε διαπιστώνετε καμία από τις συνηθισμένες αιτίες κλάματος και παρόλα αυτά σπαράζει στο κλάμα με ευρήματα που θυμίζουν κολικούς τότε αξίζει να δοκιμάσετε:
  1, Παρέμβαση στο περιβάλλον του μωρού: Άλλα παιδιά προτιμούν την ησυχία και άλλα ηρεμούν με …θόρυβο (ανεμιστήρας, εξαεριστήρας κουζίνας, ηλεκτρική σκούπα, μουσική κλπ). Άλλα βρέφη νιώθουν ασφάλεια όταν είναι ακινητοποιημένα στην αγκαλιά ή με σφιχτό φάσκιωμα, ενώ άλλα απαιτούν την ελευθερία τους και εξαγριώνονται όταν τα περιορίζεις (ειδικά τα πόδια τους θέλουν να είναι ελεύθερα). Τα περισσότερα μωρά αρέσκονται στο λίκνισμα και μια πρακτική λύση για τους κολικούς είναι όποια μορφή μάρσιπου επιτρέπει στο γονιό να περιφέρεται στο σπίτι με το βρέφος κρεμασμένο με ασφάλεια στο σώμα του. Ανακαλύψτε τι ταιριάζει στο δικό σας μωρό και προσαρμόστε ανάλογα τη καθημερινότητά σας, ειδικά αν καταφέρετε να εντοπίσετε το χρονικό διάστημα ή τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αρχίζουν οι κολικοί. Βόλτες με καρότσι ή ακόμα και το αυτοκίνητο μπορεί να σας δώσουν τη λύση.
  2, Φαρμακευτικά σκευάσματα όπως η σιμεθικόνη ή τα προβιοτικά δεν έχει αποδειχθεί ότι σταματούν τους κολικούς. Παρόλα αυτά είναι πολύ ασφαλή σκευάσματα και για αυτό συχνά μπαίνουμε στον πειρασμό να τα δοκιμάσουμε. Πιο εξειδικευμένες παρεμβάσεις όπως η αποφυγή γαλακτοκομικών ή/και άλλων τροφών από τη θηλάζουσα μητέρα, η χρήση ειδικών υποαλλεργικών εξανθρωπισμένων γαλάτων για τα μωρά που δε τρέφονται με το γάλα της μητέρας τους, ή η αντιμετώπιση πιθανής γαστρο-οισοφαγικής παλλινδρομητικής νόσου πρέπει να γίνονται από το παιδίατρο του μωρού και ξεπερνούν τους στόχους του παρόντος άρθρου. Συζητήστε με το γιατρό του μωρού σας τις παραπάνω πιθανότητες και δώστε του τη δυνατότητα να σας βοηθήσει.
  3, Φροντίστε και για τη δική σας ψυχολογία! Είναι σημαντικό να κάνετε «διαλλείματα» από το βρέφος με κολικούς. Τα νεύρα και η κούραση που φυσιολογικά παρουσιάζετε δεν βοηθούν, μπορεί να ανακυκλώνουν την ένταση άρα και τους κολικούς σε ένα φαύλο κύκλο.


διαβάστε ακόμα::Ενημερωθείτε άμεσα στο e-mail σας.
2011 Παιδίατρος Βαράκης Νίκος | Γερακάρη 73, Ρέθυμνο Κρήτη | Τηλ.: 28310 20100 |Κινητό: 6977989326 |Φαξ: 28310 20199 | e-mail: nikosvarakis@paidiatre.gr

Ρέθυμνο HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες

Επισκεφτείτε το κανάλι μας στο youtube, παιδίατρος Ρέθυμνο Κρήτη Επισκεφτείτε την σελίδα μας στο facebook. Παιδιατρικό ιατρείο του Νίκου Βαράκη στο Ρέθυμνο Κρήτη. Επισκεφτείτε την σελίδα μας στο youtube. Παιδιατρικό ιατρείο του Νίκου Βαράκη στο Ρέθυμνο Κρήτη. Επισκεφτείτε την σελίδα μας στο twitter. Παιδιατρικό ιατρείο του Νίκου Βαράκη στο Ρέθυμνο Κρήτη. Επισκεφτείτε το blog μου. Παιδιατρικό ιατρείο του Νίκου Βαράκη στο Ρέθυμνο Κρήτη.