παιδίατρος ιατρικές συμβουλές επείγοντα περιστατικά παιδιατρικά πυρετός άρρωστο παιδί Ρέθυμνο Κρήτη
     
 
παιδίατρος παιδιατρικά επείγοντα Ρέθυμνο Κρήτη
ενδιαφέροντα sites παιδίατρος Ρέθυμνο Κρήτη
παιδιατρικές συμβουλές παιδίατρος Ρέθυμνο Κρήτη Επικοινωνήστε μαζί μας. Νίκος Βαράκης, παιδίατρος, Ρέθυμνο Κρήτη
ένας παιδίατρος και πατέρας μοιράζεται τις γνώσεις, 
τις εμπειρίες και την αγάπη του για τη σωστή ανατροφή των παιδιών μας.
 
 

Πόσο αντιπυρετικό και κάθε πότε μπορώ να του δίνω;

Η παρακεταμόλη ή ακεταμινοφαίνη (Apotel, Depon, Dolal, Panadol, Lonarid) είναι ένα ήπιο παυσίπονο-αντιπυρετικό που θα μειώσει τον πυρετό κατά 1 με 2 οC μέσα σε 2 ώρες από την λήψη του. Η δόση του είναι περίπου το μισό των κιλών του παιδιού σε ml και μπορούμε να τη χορηγούμε μέχρι 4 με 5 φορές την μέρα (όχι συντομότερα από 4 με 6ώρες). Για παράδειγμα ένα παιδί 10 κιλών θα πιει 5ml, ενώ ένα παιδί 14 κιλών θα πιει περίπου 7ml, όχι περισσότερες από 4 με 5 φορές την ημέρα.

Στην Αμερική και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, σαν εναλλακτικό φάρμακο στην παρακεταμόλη, χρησιμοποιούν την ιβουπροφένη(Algofren ή Nurofen) ή το τολφεναμικό οξύ(Gantil). Είναι εξίσου δραστικά, η δόση τους είναι: για την ιβουπροφένη το 1/4 των κιλών (μισό του μισού) ή το 1/3 των κιλών σε ml, μέχρι 3 με 4 φορές την μέρα (όχι συντομότερα από 6 με 8ώρες), ενώ το τολφεναμικό οξύ είναι μισά τα κιλά σε ml.

Το μεφεναμικό οξύ(Ponstan) είναι αντιφλεγμονώδες-αντιπυρετικό, η δράση του αρχίζει περίπου μισή ώρα μετά την χορήγηση και κρατά για 6 με 8ώρες. Η δόση του υπολογίζεταιπολλαπλασιάζοντας επί 4 τα κιλά του παιδιού (σε ακέραιο αριθμό), βγάζοντας ένα δεκαδικό ψηφίο (συνήθως είναι ~1-1,5ml λιγότερο από της παρακεταμόλης) και μπορούμε να τη χορηγούμε μέχρι 3 με 4 φορές την μέρα (όχι συντομότερα από 6 με 8ώρες) όχι για περισσότερο από μία εβδομάδα. Για παράδειγμα ένα παιδί 10 κιλών θα πιει περίπου (4χ10=40)4ml, ενώ ένα παιδί 14 κιλών θα πιει περίπου (4χ14=56)5,5ml όχι περισσότερες από 3 με 4 φορές την ημέρα.

Εάν το παιδί δεν μπορώ να πιεί από το στόμα αντιπυρετικό, τότε υπάρχει η εναλλακτική του υπόθετου. Στην Ελλάδα σε παιδιατρικό υπόθετο έχουμε μόνο την παρακεταμόλη. Οι διαφορετικές εταιρίες έχουν διαφορετικής περιεκτικότητας υπόθετα (125mg, 200mg κλπ) ανάλογα με το βάρος του παιδιού (πχ 125mg για βρέφος γύρω στα 10 κιλά ή 200mg για παιδί 15-20 κιλά). Προσοχή! τα υπόθετα δεν έχουν την δραστική ουσία ισοκατανεμημένη και για αυτό δεν επιτρέπεται να το κόβουμε για να το μοιράσουμε. Αν δηλαδή κόψουμε στη μέση ένα υπόθετο των 500mg, αυτό δε σημαίνει ότι αποκτήσαμε 2 των 250mg, μπορεί όλο το φάρμακο να βρίσκεται στο ένα ή στο άλλο τμήμα.  

Οι παραπάνω δόσεις των αντιπυρετικών είναι υπολογισμένες έτσι ώστε να μην ξεπερνούν την ημερήσια επιτρεπόμενη δόση πάνω από την οποία τα φάρμακα αυτά μπορεί να γίνουν τοξικά και να βλάψουν το παιδί! Μία συνηθισμένη πρακτική, όταν ο πυρετός του παιδιού παρουσιάζεται συχνότερα από το 6ωρο, είναι να χορηγούμε εναλλάξ τα αντιπυρετικά. Εάν, για παράδειγμα, δώσουμε στο παιδί μας παρακεταμόλη(Apotel, Depon, Dolal, Panadol, Lonarid) στις 8 το πρωί, μέχρι τις 2 το μεσημέρι δεν μπορούμε να ξαναδώσουμε παρακεταμόλη. Εάν το παιδί στις 11 με 12 το μεσημέρι ξανανεβάσει πυρετό περισσότερο από 39οC, προκειμένου να το ανακουφίσουμε, θα χρησιμοποιήσουμε την 2η εναλλακτική μας (Gantil ή Algofren) και έτσι πρακτικά έχουμε ένα αντιπυρετικό κάθε 3ώρες.

  1. Μην δώσετε την ίδια ουσία από διαφορετική εταιρία νομίζοντας ότι είναι διαφορετικό φάρμακο. Σαν εναλλακτικές στην παρακεταμόλη(Apotel, Depon, Dolal, Panadol, Lonarid) μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μεφαιναμικό οξύ (Ponstan), ή τολφαιναμικό οξύ (Gantil), ή ιβουπροφαίνη (Algofren).
  2. Εάν έχουν περάσει 6ώρες από την προηγούμενη φορά που δώσαμε το αντιπυρετικό, δεν έχουμε κανένα λόγο να μην ξαναχρησιμοποιήσουμε το ίδιο.
  3. Προσοχή! τα υπόθετα δεν έχουν την δραστική ουσία ισοκατανεμημένη και για αυτό δεν επιτρέπεται να το κόβουμε για να το μοιράσουμε. Αν δηλαδή κόψουμε στη μέση ένα υπόθετο των 500mg, αυτό δε σημαίνει ότι αποκτήσαμε 2 των 250mg, μπορεί όλο το φάρμακο να βρίσκεται στο ένα ή στο άλλο τμήμα.  
Ενημερωθείτε άμεσα στο e-mail σας. twitter blog
facebook youtube
2011 Παιδίατρος Βαράκης Νίκος | Γερακάρη 73 Ρέθυμνο | Τηλ: 28310 20100 | Κινητό: 6977989326 | Φαξ: 28310 20199 | e-mail: nikosvarakis@paidiatre.gr

Ρέθυμνο HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες