παιδίατρος ιατρικές συμβουλές επείγοντα περιστατικά παιδιατρικά πυρετός άρρωστο παιδί Ρέθυμνο Κρήτη
     
 
παιδίατρος παιδιατρικά επείγοντα Ρέθυμνο Κρήτη
ενδιαφέροντα sites παιδίατρος Ρέθυμνο Κρήτη
παιδιατρικές συμβουλές παιδίατρος Ρέθυμνο Κρήτη Επικοινωνήστε μαζί μας. Νίκος Βαράκης, παιδίατρος, Ρέθυμνο Κρήτη
ένας παιδίατρος και πατέρας μοιράζεται τις γνώσεις, 
τις εμπειρίες και την αγάπη του για τη σωστή ανατροφή των παιδιών μας.
 
 

Ποιά είναι η θεραπεία της σύμμυσης(σύμφυση) μικρών χειλέων;

Αρχικά, τόσο για την πρόληψη όσο και για την επιτυχία της θεραπείας σημαντικός είναι ο τοπικός καθαρισμός της περιοχής. Πρέπει να απομακρύνονται έγκαιρα ούρα και κόπρανα, αν είναι δυνατό με σκέτο νερό ή έστω με προϊόντα που δεν προκαλούν ερεθισμό. Στη συνέχεια, να στεγνώνεται πολύ καλά η περιοχή και να χρησιμοποιούνται μόνο βαμβακερά εσώρουχα (προτιμότερο  λευκά). Αν συνυπάρχει τοπικός ερεθισμός με παράτριμμα ή αιδοιοκολπίτιδα πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα για να αποφεύγεται εξαρχής ο μηχανισμός δημιουργίας της σύμμυσης.

Στην περίπτωση που η σύμμυση δημιουργεί συμπτώματα, είτε τοπικά(πόνο, αιδοιοκολπίτιδα κλπ) είτε από το ουροποιητικό(ουρολοίμωξη λόγω συγκέντρωσης ούρων στον κόλπο όταν το άνοιγμα είναι μικρό) είναι απαραίτητη η θεραπευτική παρέμβαση.
Τις περισσότερες φορές αρκεί η συντηρητική αγωγή με την τοπική χρήση κρέμας (εικόνες στο τέλος του άρθρου) οιστρογόνων ή σπανιότερα με την χρήση κορτιζόνης. Πιο συγκεκριμένα, με βαμβακοφόρο στυλεό (για παράδειγμα μια μπατονέτα) εφαρμόζουμε την αλοιφή πάνω στην ψευδομεμβράνη, δύο φορές την μέρα για δεκαπέντε μέρες και στην συνέχεια μία φορά την  μέρα για ένα ακόμα μήνα. Τέλος, βάζουμε τοπικά λίγη βαζελίνη μετά από κάθε καθαρισμό της περιοχής για ακόμα περίπου 2μήνες, τηρώντας όσα είπαμε παραπάνω για την υγιεινή της περιοχής, ώστε να εμποδίσουμε την υποτροπή. Εάν παρουσιαστεί υποτροπή επαναλαμβάνουμε τη θεραπεία από την αρχή. Στην Ελλάδα, χρησιμοποιούσαμε με πολύ καλά αποτελέσματα, μια κρέμα οιστρογόνων(Premarin 0.0625%) που έχει αποσυρθεί από την κυκλοφορία.  Σήμερα, ζητούμε να παρασκευαστεί από το φαρμακοποιό κρέμα οιστρογόνων(οιστριόλης 0,1% ή 0,01%) ή ακόμα και να την φέρουμε από το εξωτερικό(κυκλοφορεί η Premarin στις ΗΠΑ). Η επιτυχία της τοπικής αγωγής με οιστρογόνα κυμαίνεται από 50 μέχρι και 100%. Τελευταία, δοκιμάζουμε τοπικά εφαρμογή κορτιζόνης, με επιτυχία που αγγίζει το 70%, αλλά οι υποτροπές είναι συχνότερες. Τόσο τα οιστρογόνα όσο και η κορτιζόνη παρόλο που εφαρμόζονται μόνο τοπικά, είναι φάρμακα  που έχουν ορισμένες πιθανές παρενέργειες ειδικά όταν χρησιμοποιούμε μεγάλες ποσότητες και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα,  τα οιστρογόνα μπορεί να αλλάξουν την όψη των έξω γεννητικών οργάνων(σκουραίνουν τα χείλη ή/και διογκώνεται η κλειτορίδα) ή ακόμα να προκαλέσουν και διόγκωση των μαστών, ευρήματα που υποχωρούν μετά τη διακοπή της θεραπείας. Η κορτιζόνη από την άλλη, μπορεί να προκαλέσει τοπικά ήπια ατροφία στο δέρμα και πιθανή τρίχωση του εφηβαίου. Αναφέρουμε τις παραπάνω παρενέργειες, όχι για να αποτρέψουμε τη θεραπεία όταν αυτή κρίνεται αναγκαία, αλλά για ενημέρωση του γονιού ώστε να αποφευχθεί η υπερβολή και η κατάχρηση, καθώς και για να μη θορυβηθεί εάν η κόρη του παρουσιάσει κάποια από τις παραπάνω εικόνες.
Εάν η τοπική θεραπεία, μετά από αρκετούς μήνες, φανεί αναποτελεσματική τότε, πολύ σπάνια ενδέχεται να χρειαστεί χειρουργική παρέμβαση.
Αξίζει τέλος να τονίσουμε ότι η βίαιη αποκόλληση με τα χέρια ή με αιχμηρά αντικείμενα ειδικά από τους γονείς, πρέπει να αποφεύγεται. Μπορεί να είναι επώδυνη και να τραυματίσει σωματικά και ψυχικά το κορίτσι, ενώ τραυματισμός της περιοχής μπορεί να οδηγήσει στην δημιουργία στερεότερων πιθανά μόνιμων συμφύσεων, οι οποίες δε θα ανταποκρίνονται στην τοπική θεραπεία.

Οι εικόνες που ακολουθούν είναι από κορίτσι 4,5χρονών που αντιμετωπίστηκε επιτυχώς στο ιατρείο μας με τοπική χρήση κρέμας οιστρογόνων. Η πρώτη φωτογραφία είναι πριν την έναρξη της αγωγής, η δεύετερη μετά 15 μέρες θεραπείας, η τρίτη μετά 30 μέρες και τέλος η τέταρτη μετά από 45 μέρες. Με συχνό καθαρισμό και τοπική βαζελίνη για περίπου 1-2μήνες η μικρή δεν παρουσίασε υποτροπή. 


Ενημερωθείτε άμεσα στο e-mail σας. twitter blog
facebook youtube
2011 Παιδίατρος Βαράκης Νίκος | Γερακάρη 73 Ρέθυμνο | Τηλ: 28310 20100 | Κινητό: 6977989326 | Φαξ: 28310 20199 | e-mail: nikosvarakis@paidiatre.gr

Ρέθυμνο HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες