παιδίατρος ιατρικές συμβουλές επείγοντα περιστατικά παιδιατρικά πυρετός άρρωστο παιδί Ρέθυμνο Κρήτη
     
 
παιδίατρος παιδιατρικά επείγοντα Ρέθυμνο Κρήτη
ενδιαφέροντα sites παιδίατρος Ρέθυμνο Κρήτη
παιδιατρικές συμβουλές παιδίατρος Ρέθυμνο Κρήτη Επικοινωνήστε μαζί μας. Νίκος Βαράκης, παιδίατρος, Ρέθυμνο Κρήτη
ένας παιδίατρος και πατέρας μοιράζεται τις γνώσεις, 
τις εμπειρίες και την αγάπη του για τη σωστή ανατροφή των παιδιών μας.
 
 

Τι σημαίνει πρακτικά πρόβλημα με την ποσότητα του ύπνου (δυσυπνία);

ΎπνοςΤα παιδιά με πρόβλημα στην ποσότητα του ύπνου έχουν αϋπνία, είτε επειδή αργούν να κοιμηθούν, είτε επειδή ξυπνούν συχνά κατά την διάρκεια της νύχτας είτε τέλος επειδή ξυπνούν πολύ νωρίς το πρωί. Συνήθως οι διαταραχές εμφανίζονται σε παιδιά 1ος μέχρι 3ων ετών, σπάνια οφείλονται σε πραγματικές ενοχλήσεις ή ασθένεια(ωτίτιδα, κωλικούς, πόνους κλπ.). Κατά κανόνα σχετίζονται με ακανόνιστες συνήθειες ύπνου και ακατάλληλους χειρισμούς γονέων (το παιδί να κοιμάται μαζί τους ή να χρησιμοποιούν τον ύπνο σαν τιμωρία κλπ).
Θεραπεία: Υποχωρούν με την ηλικία, μετά τον 4ο χρόνο, και αντιμετωπίζονται κυρίως με συμβουλές προς τους γονείς για διόρθωση των χειρισμών:

Τα παιδιά πρέπει να έχουν όσο το δυνατό σταθερό πρόγραμμα στο καθημερινό τους ύπνο. Το περιβάλλον ύπνου να είναι όσο γίνεται καταλληλότερο, με ησυχία ή απαλή μουσική και χαμηλό φωτισμό. Ένα ελαφρύ γεύμα αποτελούμενο κυρίως από γάλα καθώς και ένα μπάνιο, βοηθούν πολλά παιδιά να χαλαρώσουν και να κοιμηθούν ευκολότερα. Πρέπει να αποφεύγονται τα έντονα σωματικά παιχνίδια-άσκηση και το φως για τουλάχιστον 1 ώρα πριν το νυχτερινό ύπνο. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ο ύπνος να συνδυάζεται με τιμωρία

Στην ίδια ομάδα διαταραχών ύπνου ανήκουν οι υπνικές άπνοιες και οι διαταραχές του κιρκαδιανού ρυθμού (“jet-lag”).

Εάν το παιδί σας ενώ κοιμάται σταματάει να αναπνέει για περίπου 10’’ και στην συνέχεια παίρνει μία βαθιά αναπνοή σαν ροχαλητό, τότε παρουσιάζει υπνική άπνοια. Γίνεται κατά τον βαθύ ύπνο και παρόλο που το παιδί δεν ξυπνάει, διαταράσσεται η πορεία του ύπνου και προκαλείται αϋπνία. Συχνότερη αιτία είναι τα «κρεατάκια»(υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων), η παχυσαρκία και σπανιότερα ανατομικές ιδιαιτερότητες(κρανιοπροσωπικές δυσπλασίες) ή νευρομυϊκά νοσήματα.
Θεραπεία:
Η αντιμετώπιση-διόρθωση του αιτίου, δηλαδή χειρουργική αφαίρεση των υπερτροφικών αδενοειδών εκβλαστήσεων («κρεατάκια»), έλεγχος και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας κλπ.

Εάν το παιδί σας αργεί να κοιμηθεί και κατά συνέπεια αργεί να ξυπνήσει, ο κύκλος ύπνου-αφύπνισης σταδιακά Ύπνος Daliαλλάζει(διαταραχή κιρκάδιου ρυθμού ή σύνδρομο μεταβολής φάσεων γνωστό και ως jet-lag). Αφορά κυρίως έφηβους(~8%παιδιών 12 με 19χρονών) που συνηθίζουν να ξενυχτάνε διαβάζοντας ή διασκεδάζοντας. Όπως είναι αναμενόμενο τα παιδιά αυτά δεν μπορούν να ξυπνήσουν το πρωί, αισθάνονται κουρασμένα και μειώνεται η νοητική τους ικανότητα κατά την διάρκεια της ημέρας.

Θεραπεία: Σταδιακή διόρθωση των καθημερινών συνηθειών και στις σοβαρότερες περιπτώσεις φωτοθεραπεία ή και χρήση μελατονίνης.

Ενημερωθείτε άμεσα στο e-mail σας. twitter blog
facebook youtube
2011 Παιδίατρος Βαράκης Νίκος | Γερακάρη 73 Ρέθυμνο | Τηλ: 28310 20100 | Κινητό: 6977989326 | Φαξ: 28310 20199 | e-mail: nikosvarakis@paidiatre.gr

Ρέθυμνο HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες